Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Τοπικά 07 Απριλίου 2023

Πρασινίζοντας την πόλη – Εμβληματικά σημεία του Ηρακλείου αλλάζουν μορφή

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Υιοθετώντας τους υψηλούς στόχους του Δήμου Ηρακλείου για τη βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων αστικού πρασίνου στην πόλη, διοργανώθηκαν το διήμερο 4 και 5 Απριλίου 2023 μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του έργου «Ηράκλειο Αστικό Πράσινο: Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη». Το έργο υλοποιείται ως συνεργασία του Δήμου με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Αντιδημάρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου και Καθημερινότητας αναφερόμενος στην πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για το αστικό πράσινο δήλωσε: «Μία από τις συνέργειες για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι ως Δήμος, είναι αυτή με το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ. Οι στόχοι που έχουν τεθεί, έχουν ήδη αυξήσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πράσινο, συν 45% τα τελευταία οχτώ με εννέα έτη, το οποίο πάντως συνεχίζει να είναι λίγο σε σχέση με τον μεγάλο στόχο να γίνει το Ηράκλειο μια πράσινη πόλη. Μαθαίνουμε τι να φυτεύουμε με είδη κρητικής χλωρίδας, λιγότερες ανάγκες σε συντήρηση, χαμηλότερες ανάγκες σε νερό, έτσι ώστε όλοι οι χώροι που είναι διαθέσιμοι να φυτευτούν αλλάζοντας την εικόνα της πόλης μας αλλά και το κλίμα της».

Ο Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου τονίζοντας τη σημασία της επιστημονικής συνδρομής, της τεχνογνωσίας και των σύγχρονων καινοτόμων μεθοδολογιών σημείωσε: «Η σημαντική συνέργεια του ΕΛΜΕΠΑ με τον Δήμο Ηρακλείου περιλαμβάνει σχεδιασμό, προτάσεις διαχείρισης και βέλτιστης εγκατάστασης δέντρων αστικού πρασίνου, αντιμετωπίζοντας ως μια συνολική προσέγγιση τους χώρους πρασίνου εντός της πόλης. Το Τμήμα Γεωπονίας με αυξημένη εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτά τα θέματα, προτείνει καινοτόμες λύσεις και μεθοδολογίες και παράλληλα προσφέρει τεχνογνωσία για μια ολιστική σχεδίαση σε θέματα Aρχιτεκτονικής Tοπίου.

Στη συνεργασία μας με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, ως επιστημονικοί υπεύθυνοι, συντονίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιαστούν είτε οι υφιστάμενοι χώροι πρασίνου που χρήζουν ανάπλασης, είτε νέα οικοδομικά τετράγωνα που πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο».

Ο σχεδιασμός του έργου, αφορά συνολικά 15 οικοδομικά τετράγωνα και επίσης 6 υφιστάμενους εμβληματικούς χώρους. Εντάσσονται χώροι όπως είναι το Πάρκο Θεοτοκόπουλου, ο Τάφος Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο, το Ρέμα της Χρυσοπηγής, το πάρκο Πουλή, ο παρόδιος πευκώνας των Δειλινών και 15 Οικοδομικά Τετράγωνα στην περιοχή του Άη Γιάννη και Μεσαμπελιές. Πρόκειται για σημεία που έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ως πράσινοι κοινόχρηστοι χώροι με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών.

Η επιστημονική προσέγγιση του έργου συνεισφέρει με καινούργιες μεθοδολογίες, όπως η εκτίμηση και η ανάλυση του τοπίου με σύγχρονα μέσα, χρήση drone και θερμικών καμερών, με σύγχρονες μεθόδους εγκατάστασης δέντρων, ακόμα και εντός σκληρών επιφανειών, ώστε τα νέα δέντρα να έχουν τη δυνατότητα μακροημέρευσης χωρίς να προκαλούν θέματα ασφαλείας σε βάθος χρόνου.

Οι εκδηλώσεις του έργου «Ηράκλειο Αστικό Πράσινο: Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη» πραγματοποιήθηκαν στο Περιστύλιο της Λότζια. Την εκδήλωση της πρώτης ημέρας 4 Απριλίου για την Αστική Γεωργία χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ Δρ Νικόλαος Βιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθημερινότητας & Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Ανασταστάκης και η Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Xουδετσανάκη – Γιακουμάκη. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Δρ Ελένη Γουμενάκη, Καθηγήτρια ΕΛΜΕΠΑ, ο Δρ Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, ΕΛΜΕΠΑ και ο Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας ΕΛΜΕΠΑ.

Την εκδήλωση της δεύτερης ημέρας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου χαιρέτισε και συντόνισε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού αναφερόμενη στη στρατηγική του Δήμου που καταγράφει τις ανάγκες ανάπλασης και προχωρά σε σημαντικές δράσεις για τη μεταβολή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΛΜΕΠΑ Δρ Αθανάσιος Μαλάμος, ο Αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης και η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Κρήτη», Μαρία Κασωτάκη. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του Δήμου Ηρακλείου Ερωφίλη Φραγκούλη, ο Δρ Παναγιώτης Νεκτάριος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, ΕΛΜΕΠΑ και η Ευγενία Τσατσάκη, Αρχιτέκτονας / Αρχιτέκτονας Τοπίου, MLA.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι πολίτες του Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τις σύγχρονες δράσεις αστικού πρασίνου, για τα οφέλη εφαρμογής της σύγχρονης αστικής γεωργίας, να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν, καθώς επίσης να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για τη δυνατότητα δημιουργίας αστικών λαχανόκηπων σε ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές το οποίο παρουσίασε ο Γεωπόνος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Κουτελάκης. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επικεφαλής στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α` και Β` Βαθμού καθώς επίσης πανεπιστημιακά στελέχη, φοιτητές και πολίτες του Ηρακλείου.

The post Πρασινίζοντας την πόλη - Εμβληματικά σημεία του Ηρακλείου αλλάζουν μορφή first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 59 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram