Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Κόσμος 04 Μαΐου 2023

Σουδάν: Το Ντακάρ απομάκρυνε 21 πολίτες της Σενεγάλης και της Γουινέας-Μπισάου

Σουδάν: Το Ντακάρ απομάκρυνε 21 πολίτες της Σενεγάλης και της Γουινέας-Μπισάου Σουδάν: Το Ντακάρ απομάκρυνε 21 πολίτες της Σενεγάλης και της Γουινέας-Μπισάου Σουδάν: Το Ντακάρ απομάκρυνε 21 πολίτες της Σενεγάλης και της Γουινέας-Μπισάου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Το Ντακάρ ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα περίπου είκοσι πολίτες της Σενεγάλης και της Γουινέας-Μπισάου από το Σουδάν, χώρα όπου μαίνονται από τα μέσα Απριλίου μάχες ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς, οι οποίες οδήγησαν πολλές χώρες να αποδυθούν σε αγωνιώδη προσπάθεια να σώσουν τους πολίτες τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «προχώρησε την Τρίτη 2η Μαΐου 2023 στον επαναπατρισμό 12 πολιτών Σενεγάλης και 9 πολιτών Γουινέας-Μπισάου από το Σουδάν». Η Γουινέα-Μπισάου γειτονεύει με τη Σενεγάλη.

Οι «υποψήφιοι για εθελοντική επιστροφή» μεταφέρθηκαν αρχικά από το Χαρτούμ στο Κάιρο και κατόπιν στο Ντακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των υπηκόων της Σενεγάλης που ζουν στο Σουδάν ή σχεδιάζεται να επαναπατριστούν.

Στις μάχες στο Σουδάν, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, αναμετρώνται οι δυνάμεις των δυο στρατηγών που είχαν καταλάβει την εξουσία στη χώρα με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Ο αρχηγός του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο αρχηγός των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», δέχθηκαν να παραταθεί η –θεωρητική– κατάπαυση του πυρός έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά την ανακοίνωση της «καταρχήν συμφωνίας» των στρατηγών για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που ουδέποτε τηρήθηκε μέχρι τώρα, ως την 11η Μαΐου, «μάχες και εκρήξεις» συνέχιζαν να συνταράσσουν χθες την πρωτεύουσα Χαρτούμ, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη εξακολουθούσαν να κάνουν εξόδους πάνω από την πόλη, δήλωσαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 62 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram