Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Κόσμος 22 Νοεμβρίου 2023

ΗΠΑ: Υποστηρίζουν ότι η Βάγκνερ θα παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν

ΗΠΑ: Υποστηρίζουν ότι η Βάγκνερ θα παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν ΗΠΑ: Υποστηρίζουν ότι η Βάγκνερ θα παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν ΗΠΑ: Υποστηρίζουν ότι η Βάγκνερ θα παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

H παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ, κατόπιν αιτήματος των ρωσικών αρχών, «ετοιμάζεται να παραδώσει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας είτε στη Χεζμπολάχ είτε στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τον οποίο επικαλείται το France Presse.

Σε απάντηση, ο Κίρμπι είπε ότι  «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το καθεστώς των αντιτρομοκρατικών κυρώσεων εναντίον Ρώσων ατόμων ή οντοτήτων».

Το Ιράν «θα μπορούσε να κάνει ένα επιπλέον βήμα» στη στρατιωτική του βοήθεια προς τη Ρωσία, ανέφερε επίσης ο Τζον Κίρμπι, αναφέροντας μια πιθανή παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός για να χτυπήσει την Ουκρανία.

Εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τον άλλο εξοπλισμό που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Τεχεράνη ήδη παρέχει στον ρωσικό στρατό, «το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο παράδοσης βαλλιστικών πυραύλων που η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Όσο για το φιλοϊρανικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, πραγματοποιεί μια σειρά επιθέσεων κατά του ισραηλινού στρατού εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και αρκετούς μήνες για την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

Αυτή η συνεργασία «είναι προφανώς κακή για την Ουκρανία, για τους γείτονες του Ιράν και για τη διεθνή τάξη», εκτίμησε ο John Kirby.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ταξίδεψε στο Ιράν τον Σεπτέμβριο για επίσημη επίσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε τότε ως «σημαντικό στάδιο» για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις που περιορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ρωσία και το Ιράν έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς σε πολλούς τομείς.

Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 40 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram