Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024
Κόσμος 23 Οκτωβρίου 2023

Κινητικότητα στις απελευθερώσεις ομήρων από την Χαμάς – Δεν θέλει να είναι μέρος μιας συμφωνίας «διακρίσεων» λέει το Ισραήλ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Israel Palestinians

«Απελευθερώσαμε δύο ομήρους», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για δύο γυναίκες και απελευθερώθηκαν για ιατρικούς και ανθρωπιστικούς λόγους μετά από διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Οι όμηροι αυτοί, δεν περιλαμβάνονται στους 50 που αναμένονται να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό σύμφωνα με τα Ισραηλινά ΜΜΕ, με συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Κατάρ.

Συγκεκριμένα, ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύo γυναικών, κάτι που γίνονται προσπάθειες να συμβεί από την Παρασκευή λέει η οργάνωση.

Επίκειται η απελευθέρωση ομήρων – Αντιδρά το Ισραήλ

Παράλληλα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροιείναι καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η συμφωνία έχει επιτευχθεί και προχωρά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος και δημοσίευσε το Channel 12 του Ισραήλ αλλά και οι New York Times, σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι. Πρόκειται για συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Κατάρ, όπως είχε γίνει με τις δύο γυναίκες που απελευθερώθηκαν

Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για Αμερικανούς ομήρους, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι η συμφωνία όχι απλώς επετεύχθη, αλλά επίκειται η απελευθέρωση, με την έννοια ότι δεκάδες όμηροι κατευθύνονται πλέον προς τη νότια Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Το Ισραήλ ωστόσο αντιδρά, διότι η Χαμάς προφανώς θέτει όρους που έχουν σχέση με την κατάπαυση του πυρός και με την εισροή βοήθειας.

Επίσης, από την ιστοσελίδα Times of Israel, που επικαλείται πηγές της κυβέρνησης, τονίζεται ότι το Ισραήλ δεν θέλει να είναι μέρος μιας συμφωνίας στην οποία γίνονται διακρίσεις μεταξύ των ομήρων με βάση τα διαβατήρια τους. Αυτό δηλαδή στο οποίο φαίνεται να αντιδρά το Ισραήλ είναι η απελευθέρωση μόνο ξένων ή μόνο Αμερικανών ομήρων και όχι Ισραηλινών.

Hγέτες της Δύσης προσπαθούν να σταματήσουν την ανάφλεξη

Την ώρα που ο Νετανιάχου μιλά για έναν πόλεμο του πολιτισμού κατά των βαρβάρων και οι δυτικοί ηγέτες μεταβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον στοΙσραήλ για διπλωματικές διαπραγματεύσεις, στην Τεχεράνη ανοίγει ένα νέο διπλωματικό μέτωπο, καθώς το Ιράν υποδέχεται τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Λαβρόφ και Φιντάν.

Να αποτρέψουν της διάχυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μέσω της διπλωματικής οδού συμφώνησαν οι έξι οικονομικά ισχυρότεροι ηγέτες της Δύσης.

Με κοινό ανακοινωθέν οι Τζο Μπάιντεν, Τζαστίν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτζ, Τζόρτζια Μελόνι και Ρίσι Σούνακ τάσσονται υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του τηρώντας όμως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προστασία των αμάχων. Οι έξι κάλεσαν για άμεση απελευθέρωση των ομήρων και υποσχέθηκαν να εργαστούν ώστε να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας και για πολιτική επίλυση της διένεξης και σταθερή ειρήνη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα, στο οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν έμφαση είναι ότι η ζωή των Παλαιστινίων αξίζει τόσο όσο η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπινου πλάσματος. Ο στρατός γνωρίζει ότι η επιθυμία για εκδίκηση δεν αποτελεί στρατηγική, και φαντάζομαι ότι (το Ισραήλ) αξιολογεί πολύ προσεκτικά τους κινδύνους και το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης».

Την εκατέρωθεν των συνόρων κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησε ο επικεφαλής Εξωτερικών και πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε πως: «Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή αν η τρομοκρατία από την πλευρά της Γάζας συνεχιστεί».

Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή κυριάρχησε και στην συνάντηση της Τεχεράνης για την ειρήνευση στο Νότιο Καύκασο με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τουρκίας Χακάν Φιντάν και όπως επισήμανε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων χωρίς την ανάμειξη Δυτικών χώρων.

Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράαμ ο οποίος κατήγγειλε την Τεχεράνη ότι αυτή υποκίνησε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου: «Η ιδέα ότι αυτό συνέβη χωρίς ιρανική εμπλοκή είναι γελοίο. Το 93% της χρηματοδότησης (της Χαμάς) επί δεκαετίες, η εκπαίδευση ο εξοπλισμός όλα έρχονται από τους Αγιατολά. Λέμε σήμερα στο Ιράν “Σας παρακολουθούμε. Εάν αυτός ο πόλεμος εξαπλωθεί θα έρθει στην δική σας αυλή. Τότε δεν θα υπάρχουν δύο μέτωπα, θα γίνουν τρία”».

Εν τω μεταξύ παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του ISIS παρά την πλήρη διαφωνία τους με τις οργανώσεις Χαμάς καιΧεζμπολάχ εκμεταλλευόμενα την παγκόσμια κατακραυγή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα καλούν μέσω του διαδικτύου σε βίαιες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων.

Όπως δήλωσε κάτοικος της Βουδαπέστης: «Φοβάμαι ότι θα υπάρχουν σοβαρές επιθέσεις εναντίον εβραίων αλλά και Χριστιανών».

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων επιθέσεων ακραίων ισλαμιστών σε Γαλλία και Βέλγιο σε επιφυλακή βρίσκονται οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 59 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram