Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Κόσμος 03 Μαΐου 2023

Σχέδιο πιλοτικού προγράμματος για επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια

Σχέδιο πιλοτικού προγράμματος για επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια Σχέδιο πιλοτικού προγράμματος για επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια Σχέδιο πιλοτικού προγράμματος για επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

AP120613152202

Αντιπροσωπεία των προσφύγων Ροχίνγκια θα μεταβεί την Παρασκευή 5 Μαΐου στη Μιανμάρ, στο πλαίσιο αναβίωσης του σχεδίου επιστροφής στη χώρα, της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας των απάτριδων, όπως δήλωσαν πρόσφυγες και αξιωματούχοι του Μπανγκλαντές.

Στο Μπανγκλαντές ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, από τους οποίους περίπου οι 750.000 έφυγαν από τη Μιανμάρ το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού, εναντίον του οποίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ξεκινήσει έρευνα για «γενοκτονία». Μπανγκλαντές και Μιανμάρ είχαν υπογράψει συμφωνία για την επιστροφή των προσφύγων ήδη το 2017. Όμως η πανδημία covid-19 και το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, στις αρχές του 2021, δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της.

Η ζωή των Ροχίνγκια

Οι Ροχίνγκια ζουν σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, υπό άθλιες συνθήκες, ενώ δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν και εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την πενιχρή επισιτιστική βοήθεια που λαμβάνουν. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν πληρούνται οι όροι για την επιστροφή τους στη Μιανμάρ.

Το σχέδιο επιστροφής στη χώρα

Η αντιπροσωπεία θα μεταβεί σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές. Η χούντα προβλέπει να εγκαταστήσει εκεί περισσότερους από χίλιους Ροχίνγκια, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος. «Θα μας δείξουν τους καταυλισμούς που κατασκεύασε η κυβέρνηση της Μιανμάρ για τους Ροχίνγκια», δήλωσε σήμερα ο Μπαντιούλ, ένας από τους επικεφαλής των προσφύγων που θα συμμετάσχει στην αποστολή.

Ο επίτροπος του Μπανγκλαντές αρμόδιος για τους πρόσφυγες Μιζανούρ Ράχμαν θα ηγηθεί της αποστολής στην οποία θα συμμετάσχουν 20 Ροχίνγκια. Οι Ροχίνγκια, που ζουν εδώ και σχεδόν έξι χρόνια στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το πρόγραμμα επιστροφής τους, τονίζοντας ότι δεν έχουν λάβει απάντηση για τις ανησυχίες τους αναφορικά με την ασφάλειά τους ή το δικαίωμά τους να λάβουν υπηκοότητα στη Μιανμάρ.

Στα μέσα Μαρτίου, αποστολή της χούντας της Μιανμάρ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μπανγκλαντές για να συνομιλήσει με πρόσφυγες Ροχίνγκια που είναι υποψήφιοι για επιστροφή. Η Κίνα είναι αυτή που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε στα τέλη Μαρτίου το Μπανγκλαντές ώστε να αναστείλει το σχέδιο επιστροφής των προσφύγων καθώς θεωρούν ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 52 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram