Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
Κόσμος 14 Απριλίου 2023

Τουρκία: Μέχρι και κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα στις προεκλογικές εξαγγελίες – Νέο αυστηρό μήνυμα από Ουάσιγκτον

Τουρκία: Μέχρι και κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα στις προεκλογικές εξαγγελίες – Νέο αυστηρό μήνυμα από Ουάσιγκτον Τουρκία: Μέχρι και κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα στις προεκλογικές εξαγγελίες – Νέο αυστηρό μήνυμα από Ουάσιγκτον Τουρκία: Μέχρι και κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα στις προεκλογικές εξαγγελίες – Νέο αυστηρό μήνυμα από Ουάσιγκτον
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Turkey Elections

Στην Τουρκία οι δύο διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου, τάζουν λαγούς με πετραχήλια στους  ψηφοφόρους, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Η κυβέρνηση Ερντογάν διατηρεί την ένταση με την Ουάσιγκτον, εμμένοντας στις καταγγελίες περί αμερικανικής στήριξης σε τρομοκράτες, με το Πεντάγωνο να απαντάει σε αυστηρό ύφος.

Η αντιπολίτευση υπόσχεται μία νέα Τουρκία μέσα από προεκλογικά σποτ με αιχμές για την διακυβέρνηση του Ερντογάν. 

Σου δίνω τον λόγο μου ότι στην κυβέρνηση της “Εθνικής Συμμαχίας” θα μπορείς να με επικρίνεις ελεύθερα και χωρίς φόβο. Ποτέ μα ποτέ δεν θα μπεις σε μπελάδες επειδή με επικρίνεις, δηλώνει ο αντιπολιτευόμενος Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.  
 
Στο ίδιο μήκος, ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύεται πως είναι «θέμα ημερών η χώρα να έχει το δικό της φυσικό αέριο χάρη στο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα».

Αν πάνε όλα καλά, θα αρχίσουμε την εξόρυξη του φυσικού αερίου μας την παραμονή της 20ης Απριλίου. Αυτή τη στιγμή έτσι δείχνουν τα σχέδια και οι υπολογισμοί μας, εξαγγέλλει ο Τούρκος πρόεδρος.

 
     Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί υψηλούς τους τόνους έναντι της Ουάσιγκτον και επιστρέφει στις καταγγελίες για  αμερικανική στήριξη σε τρομοκράτες, όπως αποκαλεί τους Κούρδους σε Ιράκ και Συρία, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν φοβάται να στηρίξει τα συμφέροντά της στην περιοχή. 

Έχετε αποσυρθεί από την πολιτική για τη Συρία. Η ατζέντα σας ήταν μόνο να υποστηρίξετε το PKK/YPG και να διαιρέσετε τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Πεντάγωνο υπενθύμισε ότι συνεργάζεται χρόνια με τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη κατά της Isis (Iσλαμικό Κράτος), καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την Άγκυρα να μην συνδέει όλους τους Κούρδους με το PKK.

Συνεργαζόμαστε με το SDF από το 2015, 2014, στο πλαίσιο της αποστολής κατά της ISIS. Έχουμε μία μακρά συνεργασία μαζί τους. Δεν είναι το PKK, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός Ράιντερ.  

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες που η Ουάσιγκτον διαμηνύει στην Άγκυρα να αλλάξει στάση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την Τετάρτη καλούσε την Τουρκία με τον πλέον εμφατικό τρόπο να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της.

Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 62 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram