Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Τέχνες 06 Απριλίου 2024

Variety: «Η παραλία» της ΕΡΤ έχει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επιτυχίας

Variety: «Η παραλία» της ΕΡΤ έχει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επιτυχίας Variety: «Η παραλία» της ΕΡΤ έχει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επιτυχίας Variety: «Η παραλία» της ΕΡΤ έχει όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επιτυχίας
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

paralia seira

Από το περασμένο φθινόπωρο, το ελληνικό δράμα «Η παραλία» της ΕΡΤ, είχε όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επιτυχίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Variety.

«Τοποθετημένη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του ελεύθερου έρωτα σε ένα χίπικο κοινόβιο στο νησί της Κρήτης, η σειρά παίρνει μια σκοτεινή τροπή με μια μυστηριώδη δολοφονία, θέτοντας σε κίνηση γεγονότα που έχουν γοητεύσει το ελληνικό κοινό».

Για τη δημιουργική ομάδα της Foss Productions, η οποία ήταν συμπαραγωγός της σειράς με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ, «Η παραλία» ήταν μια ευκαιρία να ξεπεράσει τα όρια με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση.

«Σκεφτήκαμε: “Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μια σειρά πολλών επεισοδίων με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζουμε μια μίνι σειρά”, λέει ο Ορέστης Πλακιάς, από το σχήμα με έδρα την Αθήνα που βρίσκεται πίσω από σειρές όπως η πρωτότυπη σειρά του Netflix “Maestro in Blue” και η επιλογή του διαγωνισμού 2023 Series Mania “Milky Way”» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Θέλαμε να εισάγουμε κάτι διαφορετικό στις σειρές μεγάλης διάρκειας. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο. Αυτό κάνουμε. Αγαπάμε τις ταινίες και θέλουμε να κάνουμε σειρές που να μοιάζουν με ταινία».

«Η παραλία» ξεκινά στις ακτές της Κρήτης το 1969 και ακολουθεί ένα κοινόβιο ελεύθερων χίπις, το ριζοσπαστικό σύστημα πεποιθήσεων του οποίου το θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τη νησιωτική κοινότητα, η οποία εξακολουθεί να εμμένει σε έναν πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Αυτή η ένταση, λέει ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος, της Foss Productions, θέτει τις βάσεις για μια σειρά που δεν είναι απλώς ένα μυστήριο φόνου, αλλά μια εξερεύνηση της πολιτικής και σεξουαλικής ταυτότητας, της γυναικείας χειραφέτησης και άλλων θεμάτων που είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. «Αυτή η σειρά είναι ένα όχημα για να μιλήσουμε για όλα όσα είναι σημαντικά και επίκαιρα αυτή τη στιγμή μέσα από μια ιστορία που συνέβαινε τη δεκαετία του ’60».

«Μετά την έναρξη της προβολής του στην ΕΡΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου, «Η παραλία» υπερδιπλασίασε το μέσο μερίδιο αγοράς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην prime time ζώνη, εκτοξεύοντας το κανάλι. Προσέλκυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο τηλεθεατές στην πρεμιέρα του και κατέρριψε τα ρεκόρ του ERTFLIX, της επίσημης πλατφόρμας VOD του τοπικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, όπου συγκέντρωσε πάνω από το 20% των συνολικών προβολών του streamer» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα του Variety.

Ο Ferdinand Dohna, εκτελεστικός αντιπρόεδρος περιεχομένου της Beta Film (Γερμανία), πιστεύει ότι τα ίδια στοιχεία που έκαναν την «Παραλία» μια τεράστια επιτυχία στο ελληνικό κοινό θα έχουν απήχηση και στους ξένους τηλεθεατές. «Είναι καθημερινή σειρά, είναι σαπουνόπερα, αλλά γυρίζεται σε τοποθεσία. Έχει απίστευτη αξία παραγωγής», λέει. «Ασχολείται με θέματα που είναι επίκαιρα».

Ο Oliver Bachert, επικεφαλής στον τομέα διανομής της ισχυρής εταιρείας παραγωγής με έδρα το Μόναχο, συμφωνεί. «Όταν ξεκίνησε η σειρά το περασμένο φθινόπωρο, δεν ήταν σαφές πόσο μεγάλη επιτυχία θα είχε», λέει. «Το να έχουμε 144 επεισόδια είναι μια διαφορετική συζήτηση. Τώρα το προωθούμε σε πολύ διαφορετικά επίπεδα. Είμαστε λίγο πιο επιθετικοί ως προς αυτό, λόγω του γεγονότος ότι τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια επιτυχία με τα αποδεδειγμένα νούμερα από την Ελλάδα».

Τη σκηνοθεσία της «Παραλίας» υπογράφουν οι Στέφανος Μπλάτσος, Εύη Βαρδάκη και Χρήστος Ζαχαράκης. Το σενάριο υπογράφουν ο Πάνος Ιωσηφέλης, ο Κώστας Γεραμπίνης και ο Γιώργος Χρυσοβιτσάνος από μια ιδέα της Αυγής Βάγια και της Πηνελόπης Κουρτζή, το βιβλίο της οποίας «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» αποτέλεσε έμπνευση για την παράσταση. Το καστ περιλαμβάνει τη Δανάη Μιχαλάκη, που πρωταγωνιστεί ως Υπατία, μια γιατρός με έδρα το Λονδίνο που επιστρέφει στη γενέτειρά της, όπου συναντά τον Χάρι, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Μοθωναίος.

«Μετά την επιτυχία του “Maestro in Blue” και τη θορυβώδη ανταπόκριση της κριτικής στο “Milky Way” πέρυσι στη Λιλ, η Foss Productions επιδιώκει όχι μόνο να διευρύνει το πρόγραμμά της, αλλά και να επεκτείνει τις δυνατότητες της αναπτυσσόμενης ελληνικής τηλεοπτικής βιομηχανίας» αναφέρει το Variety.

«Αυτό απαιτεί επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο γίνεται συνήθως η τηλεοπτική παραγωγή στο μικρό μεσογειακό έθνος. “Ως ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής που προέρχεται από την Ελλάδα, δεν είναι τόσο εύκολο”, λέει ο Πλακιάς. “Αυτή τη στιγμή, φτιάχνουμε την πρώτη επεισοδιακή συμπαραγωγή που ξεκινά από την Ελλάδα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ με επεισοδιακό περιεχόμενο”.

“Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παράγουμε σειρές μεγάλου προϋπολογισμού και υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα – μέσω ευρωπαϊκών συμπαραγωγών”, προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέλιος Κοτιώτης. “Οι προϋπολογισμοί των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων είναι αρκετά περιορισμένοι. Ο μόνος τρόπος είναι να βρούμε περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό”».

Συνεργάτες όπως η Beta Film θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλά ο Dohna επιμένει ότι ο γερμανικός γίγαντας φέρνει πολύ περισσότερα από μετρητά στο τραπέζι για την ανερχόμενη ελληνική βιομηχανία.

«Δεν βλέπουμε τον κύριο ρόλο μας ως οικονομική συνεισφορά στους Έλληνες παραγωγούς, αλλά να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας, να μοιραστούμε το όραμά μας», αναφέρει. «Η Beta είναι μια εταιρεία με διεθνή, ευρωπαϊκή ταυτότητα. Λειτουργούμε πάντα έξω από τις τοπικές αγορές και προσπαθούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική σε διάφορα έργα και εκπομπές. Πρόκειται πραγματικά για συνεργασία στο έργο, στην ανάπτυξη, από την αρχή. Πρόκειται για την ανταλλαγή ιδεών και την προσέγγιση των ανθρώπων».

Πηγή: Variety

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 11 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram