Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024
Τέχνες 02 Μαΐου 2023

“Η Αρπαγή της Περσεφόνης- Ο Ελευσινιακός μύθος όπως δεν τον ξέρουμε”

“Η Αρπαγή της Περσεφόνης- Ο Ελευσινιακός μύθος όπως δεν τον ξέρουμε” “Η Αρπαγή της Περσεφόνης- Ο Ελευσινιακός μύθος όπως δεν τον ξέρουμε” “Η Αρπαγή της Περσεφόνης- Ο Ελευσινιακός μύθος όπως δεν τον ξέρουμε”
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

img5

Ο Κωνσταντίνος Παντ. Καλλιαντάς, μετά το βιβλίο του «Εἰς Ἐλευσῖνα», ένα  ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της πόλης, μέσα από επιλεγμένα κείμενα 80  ξένων περιηγητών από το 1395 έως το 1982, δημιουργώντας ένα άτυπο  ιστορικό ημερολόγιο της ιστορικής πόλης, έρχεται με το δεύτερο βιβλίο του.

«Η Αρπαγή της Περσεφόνης. Ο Ελευσινικός Μύθος όπως δεν τον ξέρουμε» (εκδόσεις  Χατζηλάκος), έρχεται να προσθέσει μια ακόμη μικρή ψηφίδα στο μωσαϊκό της ιστορίας της γενέτειρας του. 

Για περισσότερους από 27 αιώνες, ο μύθος της Περσεφόνης κατέχει  κεντρική θέση στο συλλογικό ασυνείδητο του δυτικού πολιτισμού και έχει  προκαλέσει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Ο βαθιά θρησκευτικός  «Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα», και η κοσμική εκδοχή της ιστορίας του από  τον Οβίδιο στις «Μεταμορφώσεις», είναι οι πηγές από τις οποίες σπουδαίες  προσωπικότητες έχουν επανειλημμένα αναδημιουργήσει τις «εικόνες» του αρχέτυπου και έτσι να εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα αφηγηματικά  μοτίβα, εικόνες και σύμβολα.

Ο μύθος της Περσεφόνης, είναι ένα παλίμψηστο  που αποκαλύπτει κεντρικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του  φυσικού κόσμου, κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Μεγάλες προσωπικότητες  της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως οι, Δάντης, Αριόστο, Σαίξπηρ, Μίλτον,  Σίλερ, Νοβάλις, Έγελος, Γκαίτε, Μαίρη Σέλλεϋ, Ντοστογιέφσκι, Πάουντ,  Κουαζίμοντο, Λούτσι, και διάσημοι μουσουργοί όπως οι, Μοντεβέρντι,  Λουλλί, Μότσαρτ, Παϊζιέλλο, Σούμπερτ και Στραβίνσκι, αποτελούν ένα  μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό, δείγμα μεγάλων δημιουργών, που με τα έργα  τους συνέβαλαν ώστε να διατηρηθεί ο Ελευσινιακός μύθος στον σύγχρονο  κόσμο.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 83 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram