Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Οικονομία 13 Δεκεμβρίου 2023

Σε χαμηλά επίπεδα 6 μηνών οι τιμές πετρελαίου

Σε χαμηλά επίπεδα 6 μηνών οι τιμές πετρελαίου Σε χαμηλά επίπεδα 6 μηνών οι τιμές πετρελαίου Σε χαμηλά επίπεδα 6 μηνών οι τιμές πετρελαίου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

πετρελαιο-1021x576

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών υποχωρούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 4% σπάζοντας πτωτικά το φράγμα ακόμα και των 69 δολαρίων το βαρέλι υποχωρώντας στα 68,61 δολάρια.

Αντίστοιχη πορεία κατέγραψε και η τιμή του ευρωπαϊκού Μπρεντ το οποίο κινείται στην περιοχή των 73 δολαρίων ανά βαρέλι.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί για το πετρέλαιο από το 2018, με τις τιμές να έχουν χάσει περίπου 20% από το υψηλό που σημείωσαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Δύο παράγοντες ασκούν αυτές τις ισχυρές πιέσεις στις τιμές:

Πρώτον η υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου παρά την πρόσφατη απόφαση του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους και στο α’ τρίμηνο του 2024

Σημειώνεται ότι χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) προέβλεψε ότι η εγχώρια παραγωγή θα σημειώσει άλμα φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2024, παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τη ζήτηση, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, με την Fitch Ratings στην παγκόσμια έκθεση της να προειδοποιεί ότι το 2024 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει περαιτέρω στο 2,1%.

Και τρίτον η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ που όπως όλα δείχνουν έχει κλείσει ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δηλαδή της αύξησης των επιτοκίων που σημαίνει ότι όχι μόνο διαπιστώνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά και περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 23 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram