Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024
Οικονομία 29 Νοεμβρίου 2023

Σε θετικό επενδυτικό κλίμα οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές

Σε θετικό επενδυτικό κλίμα οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές Σε θετικό επενδυτικό κλίμα οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές Σε θετικό επενδυτικό κλίμα οι συνεδριάσεις στις ευρωαγορές
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (29/11) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηρια-κές αγορές, καθώς οι επενδυτές διατηρούν τις ελπίδες τους ότι η FED και η ΕΚΤ έχουν ολοκληρώ-σει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, οι προσδοκίες τους αναζωογονήθη-καν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Νοέμβριο που υποχώρησε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσια αύξηση 2,3% τον Νοέμβριο, έναντι 3% τον Οκτώβριο.

Η Fed ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, δήλωσε ο αξιωματούχος της Federal Reserve, Christopher Waller. Όπως υποστήριξε, ο ίδιος αποκτά μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η πολιτική βρίσκεται σε θέση να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διατήρησε αμετά-βλητο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο πρωτοφανές επίπεδο του 4%, βάζοντας τέλος στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης, που έσπρωξε, όμως, την οικονομία της ευρωζώνης στα πρόθυρα της ύφεσης. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αποφύγει κάθε δημόσια συζήτηση σχετικά με μια πρώτη μείωση των επιτοκίων, στην προσπάθειά τους να μη δώσουν ένα μήνυμα εφησυχασμού στις αγορές ομολόγων και χρήματος. Και ενώ οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο POLITICO, πως ο ίδιος πιθανολογεί ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γί-νει στα «μέσα του επόμενου έτους», αν μέχρι τότε ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω του 3% με πτωτική κατεύθυνση προς τον στόχο του 2%.«Οι τρέχοντες δείκτες των αγορών, που προεξο-φλούν μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο, φαίνονται κάπως αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 1,17%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,54%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,93%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,97%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανί-ζει μικρή πτώση σε ποσοστό 0,16%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 105 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1271,07 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,50%.

Ομόλογα

Σημαντικές πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρω-ζώνης, οδεύοντας προς τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από την κρίση του 2008. Η απόδοση του 10ε-τούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 7 μονάδες βάσης, στο

2,42%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 8 bps στο 4,16%, του αντίστοι-χου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 7 μονάδες, στο 3,42% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,60%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω της πιθανότητας ο ΟΠΕΚ+, στην αυριανή συνεδρίασή του, να επεκτείνει τις περικοπές της παραγωγής.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,23%, στα 77,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,95%, βρίσκεται στα $ 82,46.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρε-τανική λίρα και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0984 δολ./ευρώ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 27 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram