Κυριακή, 05 Μαΐου 2024
Οικονομία 29 Νοεμβρίου 2023

Τσάπαλος στην ΕΡΤ για νέο φορολογικό: «Δεν αγοράζω» το επιχείρημα της φοροεπιδρομής – Αν ο στόχος μας ήταν αυτός θα είχαμε πιο αυστηρή πολιτική

Τσάπαλος στην ΕΡΤ για νέο φορολογικό: «Δεν αγοράζω» το επιχείρημα της φοροεπιδρομής – Αν ο στόχος μας ήταν αυτός θα είχαμε πιο αυστηρή πολιτική Τσάπαλος στην ΕΡΤ για νέο φορολογικό: «Δεν αγοράζω» το επιχείρημα της φοροεπιδρομής – Αν ο στόχος μας ήταν αυτός θα είχαμε πιο αυστηρή πολιτική Τσάπαλος στην ΕΡΤ για νέο φορολογικό: «Δεν αγοράζω» το επιχείρημα της φοροεπιδρομής – Αν ο στόχος μας ήταν αυτός θα είχαμε πιο αυστηρή πολιτική
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

UPDATE_2023-11-29_15.59.37_frame_35685

«Εάν ο βασικός μας στόχος ήταν η φοροεπιδρομή, τότε δεν θα είχαμε μια τόσο ήπια προσαρμογή, όπως φέρνουμε με αυτό το νομοσχέδιο. Θα είχαμε μια πολύ πιο αυστηρή και πολύ πιο φορομπηχτική αν θέλετε, πολιτική», δήλωσε στον Θάνο Σιαφάκα και στην εκπομπή ΕΡΤNEWS Upadate, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσιάπαλος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, συμπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και είναι τα εξής: Η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το ΑΕΠ στα συνολικά φορολογικά έσοδα σήμερα στη χώρα μας είναι 0,8%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 2,2. Με αυτή την παρέμβαση το 0,8 το κάνουμε ένα 1,1. Δεν προσεγγίζουμε καν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών. Επομένως, εγώ δεν μπορώ να «αγοράσω» εντός εισαγωγικών αυτό το επιχείρημα ότι κάνουμε φοροεπιδρομή».

Απαντώντας στην ερώτηση πως όταν λαμβάνεται ένα οριζόντιο μέτρο δεν είναι σαν να «θεωρείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες κλέφτες;», ο κ. Τσάπαλος αντέτεινε πως «όταν δίνουμε τόσες πολλές εξαιρέσεις, τόσες πολλές διευκολύνσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όταν δίνουμε εξαιρέσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όταν λέμε σε εκείνους που έχουν αυξημένο τζίρο ή περισσότερους υπαλλήλους ή έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά να πληρώσουν παραπάνω από κάποιους οι οποίοι είναι τώρα πρόσφατοι, τότε δεν μιλάμε για ένα οριζόντιο μέτρο».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι οικονομικές προσδοκίες της κυβέρνησης από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσάπαλος είπε ότι είναι γύρω στα 550 εκατ. ευρώ. Στην επισήμανση πως ο «κ. Στουρνάρας είχε πει ότι εμείς εδώ οι Έλληνες δηλώνουμε 80 δισ. και ξοδεύουμε 140 – υπάρχει δηλαδή ένα κενό 60 δισ – κι εσείς μας λέτε ότι θα εισπράξετε 500 εκατομμύρια, άρα τα υπόλοιπα πού είναι;», ο κ. Τσάπαλος επεξήγησε πως τα συγκεκριμένα έσοδα θα έρθουν μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες και πως στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής «υπάρχουν άλλα 10 μέτρα όπου αν συνδυαστούν όλα μαζί θα αποφέρουν ακόμα περισσότερα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

«Προβλέπουμε ότι σταδιακά μόνο από την καταπολέμηση του κενού ΦΠΑ, δηλαδή της μείωσης του φαινομένου, το να μην καταλήγει στα κρατικά ταμεία ο ΦΠΑ που οφείλει να καταβάλλεται, θα καταφέρουμε σταδιακά μέχρι το 2027 να βάλουμε στα κρατικά ταμεία επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Χώρια όσα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από τη ρύθμιση του καθεστώτος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε δε ότι ο κ. Στουρνάρας «δεν περιέγραψε και τα 60 δισ. ως προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά ως ένα ποσό το οποίο μέσα του κρύβει μία εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει πλήρως τη φοροδιαφυγή ακόμη και οι πιο προηγμένοι φορολογικά», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

Στην ερώτηση τέλος αν αισθάνεται άσχημα το 2023 να μιλάμε ακόμα για τεκμήρια, ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε ότι «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να καταργηθούν, θα πρέπει να έχουν αποδώσει και να έχουν ωριμάσει μια σειρά από τεχνολογικά και ψηφιακά εργαλεία που μέσα στο νομοσχέδιο αυτό που φέρνουμε υπάρχουν και θα ψηφιστούν, θα γίνουν νόμος του κράτους από την επόμενη μέρα, και σε συνδυασμό και με αυτή τη μεταρρύθμιση θα μας αποφέρουν τα αναγκαία ποσά».

«Αντίστοιχα παραδείγματα και αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν σε προηγμένες χώρες, όπως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, και εκεί ουσιαστικά έχουν αποτέλεσμα. Λειτουργούν με όρους δικαιοσύνης και αναλογικά με βάση τις ικανότητες και τις ανάγκες του κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και εδώ στην ουσία», κατέληξε ο κ. Τσάπαλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 28 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram