Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
Ειδήσεις 28 Μαρτίου 2024

Αποπνικτικό πέπλο πάνω από την Ελλάδα: Σκόνη, γύρη και καυσαέριο προκαλούν δυσφορία

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[368346] ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που έχουν ενσκήψει ποτέ. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα σκόνης από τη Δευτέρα, με τους γιατρούς να επαναλαμβάνουν την ανάγκη ειδικής προστασίας των ατόμων με πνευμονικές παθήσεις και αλλεργίες.       

Αναλυτικά, οι δυνατοί νότιοι και θερμοί άνεμοι προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Λιβύη προς τη νότια Ευρώπη και ο COPERNICUS χαρτογράφησε τη δυναμική του.

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος κατέγραψε σε μια εντυπωσιακή εικόνα τη στιγμή που μεγάλες μάζες σκόνης από τη Σαχάρα πέρασαν από τη Μεσόγειο στη Νότια Ιταλία, στη Μάλτα και στην Ελλάδα.

O X. Ζερεφος, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών δήλωσε, «ο αέρας μεταφέρει και άμμο και σκόνη δηλαδή οξείδια του πυριτίου, μαζί μεταφέρει και οξείδια του σιδήρου… μαζί με τη γύρη που υπερίπταται επειδή είναι άνοιξη και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα».

Η επιρροή της ερήμου επί των Αθηναίων είναι αισθητή: Βαρύ κεφάλι, καταρροή αίσθημα κούρασης.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αν και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων από τη σκόνη είναι ιδιαίτερα υψηλές, το γεγονός ότι κινείται σε μεγάλο ύψος μειώνει κάπως τις βλαβερές επιπτώσεις. Αν η σκόνη συναντήσει νέφη στο δρόμο της τότε θα πέσει στο έδαφος με τη μορφή κόκκινης βροχής της λεγόμενης αιματοβροχής.

Ο Χρήστος Ζερεφος, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών τόνισε: «Έχουμε δει αιματοβροχές και στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ που είναι καθαρά μεταφορά σκόνης και οξειδίων πυριτίου από τη Σαχάρα προς την Ευρώπη».

Η παρουσία της ερημικής σκόνης έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες το παλιό λιμάνι των Χανίων θάμπωσε από την επέλαση της.

Με βάση τις προβλέψεις η σκόνη αναμένεται να αποχωρήσει την Παρασκευή από την Ελλάδα και να μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης αναμένεται από τη Δευτέρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 10 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram