Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 27 Απριλίου 2024

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για τη Μασσαλία – Για πρώτη φορά μεταφέρεται δια θαλάσσης

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[369194] ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ "ΠΑΡΙΣΙ 2024" / ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΚΑΤΑΡΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ BELEM (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η τριήρης του Πολεμικού Ναυτικού, «Ολυμπιάς» μαζί με 25 ιστιοπλοϊκά σκάφη συνόδευσαν το ιστιοφόρο Belem έξω από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Μικρολίμανο όπου και σάλπαρε για τη Μασσαλία. Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ολυμπιακή φλόγα, θα μεταφερθεί δια θαλάσσης στη Γαλλία, με το πανέμορφο ιστιοφόρο, σύμβολο της ναυτικής ιστορίας της χώρας. Ο Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής των ολυμπιακών αγώνων, Τόνι Εστανγκέ πρώην Ολυμπιονίκης στην Αθήνα στο κανόε καγιάκ, συγκινημένος, κράτησε στα χέρια του την Ολυμπιακή φλόγα. «Είναι μια σημαντική στιγμή για το Παρίσι 2024. Η φλόγα θα μεταφερθεί με αυτό το σκάφος, που είναι το παλαιότερο στη Γαλλία από το 1896, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και είναι ένας εκλειπτικός συμβολισμός» επισήμανε.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή όταν μεταφέρεται για πρώτη φορά ολυμπιακή φλόγα δια θαλάσσης άρα ο Πειραιάς έχει την τιμητική του, μεταφέρεται και παραδίδεται σ ένα λιμάνι, το μεγαλύτερο της Γαλλίας τη Μασσαλία με το οποίο ο Πειραιάς είναι αδελφοποιημένη πόλη εδώ και πολλά χρόνια» και πρόσθεσε «πάει σε μια ιστορική πόλη που την έχτισαν Έλληνες ναυτικοί εννοώ τη Μασσαλία».

Ο αντιδήμαρχος Παρισιού, υπεύθυνος Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ Ραμπαντάν δήλωσε: «Τώρα έχουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε την ολυμπιακή φλόγα με το «Belem» από την θάλασσα της Μεσόγειου. Πρόκειται να είναι ένα υπέροχο ταξίδι για όλους όσους βρίσκονται στο σκάφος, είμαστε πολύ περήφανοι και ενθουσιασμένοι».

Από την πλευρά του ο Νίκος Αλιάγας σημείωσε: «το ζούνε πολύ σοβαρά  δηλαδή δεν μπορείς τη φλόγα να την πάρεις να κάνεις μια selfie, έβλεπα κόσμο και αυτοί το ζουν πολύ σοβαρά. Είναι πολύ προστατευμένη η όλη ιστορία». Πυρετώδεις οι ετοιμασίες για την υποδοχή και στη Μασσαλία.

Στο Καλλιμάρμαρο το ιερό φως μετά από ταξίδι 11 ημέρων

Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι 11 ημερών σε όλη την Ελλάδα, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, από την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης, συνοδευόμενος από τους συμπαίκτες του, άναψε τον βωμό με την Ιερή Φλόγα όπου και τόνισε: «Ήταν μία μαγική στιγμή που δύσκολα βρίσκεις λόγια να την περιγράψεις. Ένας κατακλυσμός συναισθημάτων, σε ένα στάδιο που η αύρα που εκπέμπει και η ενέργεια είναι κάτι μοναδικό». 

Νωρίτερα στο Στάδιο είχαν μπει, συνοδεία του χορικού του Αριστοφάνη «Με αναμμένη τη δάδα» και την ερμηνεία της Βερόνικας Δαβάκη, οι Εθνικές σημαίες Ελλάδας Γαλλίας και η Ολυμπιακή σημαία.

Η Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε τον «Ολυμπιόνικο του Πινδάρου»

Τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας ερμήνευσε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα καλλιτέχνης Νάνα Μούσχουρη, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου». Τον ύμνο απέδωσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Νίκος Αλιάγας.

Το Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε το φωνητικό σύνολο κόρες, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι και τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέδωσε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και επισήμανε «Σήμερα εδώ σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώνεται μία μοναδική διαδρομή Ελπίδας και υπερηφάνειας που φώτισε ολόκληρη την Ελλάδα».

«Σε αυτό το ιστορικό στάδιο το πιο μυθικό απ’ όλα όσα έχουν φιλοξενήσει τους αγώνες ως τώρα, έχουμε την εντύπωση ότι ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο. Ένα σύμβολο μεταξύ των αρχαίων αγώνων και των μοντέρνων», δήλωσε ο Τόνι Εστανγκε, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «ΠΑΡΙΣΙ 2024».

«Η ιστορία μας και το Ολυμπιακό πνεύμα αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς και ταυτόχρονα περιουσία της ανθρωπότητας» δήλωσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με υπερθέαμα καλύψεων θα μεταδοθεί η παγκόσμια γιορτή

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών αγώνων έχει μπει από καιρό η ΕΡΤ, η οποία ετοιμάζει ένα υπερθέαμα καλύψεων, για να μεταφέρει τον παλμό από το Παρίσι στην Ελλάδα. Στην τελετή παράδοση της Φλόγας βρέθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΡΤ Κατερίνα Κασκανιώτη, όπου επισήμανε: «Προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε την καλύτερη μετάδοση για να φέρουμε αυτό το μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, με τον καλύτερο τρόπο στην Ελλάδα, στους δικούς μας θεατές».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Αναστασοπούλου, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Κώστα Νούσης, Επιμέλεια: Ελένη Μπουγά

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 5 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram