Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
Ειδήσεις 05 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Όλοι εναντίον όλων στην πολιτική αντιπαράθεση – Πυκνό το πρόγραμμα περιοδειών

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

kalpi-ekloges

Με στόχο την πρώτη θέση στην κάλπη της απλής αναλογικής, οι πολιτικοί αρχηγοί εντατικοποιούν την προεκλογική τους δραστηριότητα, με το βλέμμα στους συσχετισμούς δυνάμεων και τις πιθανές συνεργασίες. Επίσης, με ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα, θέτοντας το δίλημμα της κάλπης της 21ης Μαΐου στους πολίτες.

Λεχαινά, Αμαλιάδα και Πύργος ήταν οι σταθμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέδειξε την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Μήνυμα νίκης και αλλαγή σελίδας στη χώρα στις 21 του Μάη, έστειλε από την Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας. “To βράδυ των εκλογών η χώρα θα αλλάξει χρώμα“, είπε, θέτοντας εκ νέου τα διλήμματα της κάλπης. Τις 12 προγραμματικές προτεραιότητες με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πορευθεί πριν και μετά τις εκλογές, παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη Λάρισα βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και μίλησε στην κεντρική πλατεία της Αγιάς. Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στα αντιλαϊκά προγράμματα των άλλων κομμάτων. Τις προτεραιότητες του κόμματός του για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ανέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος παρακινώντας τους πολίτες να πάνε στις κάλπες. Στην Κόρινθο ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε βασικούς άξονες του προγράμματός του και μίλησε σχηματικά για τις τρεις “ιερές χήνες” που οι μνημονιακοί δεν ακουμπούν: το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον Ηρακλή με τα κόκκινα δάνεια και το Υπερταμείο.

Πεδίο μάχης το πολιτικό σκηνικό 16 ημέρες πριν από την κάλπη της απλής αναλογική, με φόντο όλα τα πιθανά σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη ουσιαστική πρόταση για τη χώρα, επανέλαβε από την Ηλεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «αχταρμά» το αφήγημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Οι άλλοι μιλούν για δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση. Προοδευτική διακυβέρνηση, και τσακώνονται όλοι μεταξύ τους. Το βράδυ της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της αυτοδύναμης διακυβέρνησης της χώρας. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία” τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, απάντησε από την Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας με το τρίτο κόμμα, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στη Χαριλάου Τρικούπη και παίρνοντας αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι εκλογές της 21ης του μήνα δεν είναι εκλογές της χαλαρής ψήφου. Είναι εκλογές που βγάζουν κυβέρνηση και μην έχετε καμία αμφιβολία το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα έχουν δυνατότητα να συγκροτήσουν κυβέρνηση στις 22 του Μάη. Μην γελιέστε. Αν είναι πρώτο κόμμα έστω και με μισή μονάδα η Νέα Δημοκρατία, θα θελήσει να πάρει αυτή την ευκαιρία για να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού, με εκβιασμούς, με πιέσεις ακόμα και με αποστασίες” τόνισε ο κ. Τσίπρας.
 
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, ενώ χαρακτήρισε «εμμονικό» τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι είναι ο Πρωθυπουργός εκείνος που κινείται στο παρασκήνιο.
 
Ο κύριος Ανδρουλάκης δείχνει να είχε μια προσωπική εμμονή μαζί μου (…) Επιτίθεται συνεχώς με βαρείς χαρακτηρισμούς και θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ, όχι η Νέα Δημοκρατία (…) και αυτό το θεωρώ λίγο προσωπικό και τολμώ να πω λίγο εμμονικό” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι εμμονικός. Ξέρετε εγώ δεν έβαλα τον ανιψιό μου να τον παρακολουθεί. (…) Δεν έχω λοιπόν κανένα προσωπικό θέμα. Έχω ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου που συγκάλυψε έναν παρακρατικό μηχανισμό” απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.
 
Παρά τις γέφυρες του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Ανδρουλάκη, σφοδρή εξελίσσεται η σύγκρουση και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει από την πλευρά του ότι εκείνος θα συνεχίσει να μιλά για το μέλλον και όχι για το παρελθόν.
 
Ρωγμές όμως σημειώνονται και στον αριστερό χώρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει βολές στο ΚΚΕ, σχολιάζοντας την κριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και τον Περισσό να καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα πανικό και συμπεριφορές που θυμίζουν τρολ του διαδικτύου.

Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εντάξει, οι διαφορές μας είναι γνωστές, υπάρχει σεβασμός όμως. Οφείλω να πω ότι το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» δεν μπορεί να ισχύει τώρα” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκνευρίζεται και οδηγείται στην αμετροέπεια (…) Αν δεν του δώσουμε, λέει, τους βουλευτές που θα του λείπουν για να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, ανοίγουμε τον δρόμο στον Μητσοτάκη…. Ήμαρτον πια, τι άλλο θα ακούσουμε από δαύτους… Αλλά… αυτοί είναι! Τέτοια φιντάνια ήταν από πάντα” σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
Όλοι εναντίον όλων και στα υπόλοιπα κόμματα.

Φοβόμαστε νοθεία το λέω ευθέως και δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης δεν το θέτουν… Αυτή τη στιγμή όλα τα μέσα πανελλαδικά είναι ένα πλυντήριο της κυβέρνησης” τονίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

“Με οποιονδήποτε έχω συμπορευτεί, έστω και για μια μέρα σε έναν ωραίο αγώνα με θλίβει να βλέπω μια ηθική τσουλήθρα, μια ηθική κατηφόρα” τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Το κλίμα πόλωσης θα κλιμακώνεται μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς, Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 72 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram