Κυριακή, 05 Μαΐου 2024
Υγεία 25 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Βρέθηκαν ίχνη του ιού της γρίπης των πτηνών σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα

ΗΠΑ: Βρέθηκαν ίχνη του ιού της γρίπης των πτηνών σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ΗΠΑ: Βρέθηκαν ίχνη του ιού της γρίπης των πτηνών σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ΗΠΑ: Βρέθηκαν ίχνη του ιού της γρίπης των πτηνών σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

cows-1238273_1280

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέδωσε χθες (24/04) ομοσπονδιακό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής που μετακινούνται μεταξύ πολιτειών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό της γρίπης των πτηνών (H5N1).

Το ομοσπονδιακό διάταγμα ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εντόπισαν αδρανοποιημένα υπολείμματα του ιού σε δείγματα αγελαδινού γάλακτος που ελήφθησαν από φάρμες και από τα ράφια των καταστημάτων. Τόνισαν ωστόσο, ότι τέτοια υπολείμματα δεν αποτελούν γνωστό κίνδυνο για τους ανθρώπους ή την παροχή γάλακτος.

Από την έναρξη της επιδημίας, περισσότερα από 90 εκατομμύρια πτηνά στις ΗΠΑ είτε πέθαναν από τον ιό είτε θανατώθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση. Από τότε που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας και το Κάνσας στα τέλη Μαρτίου, 33 φάρμες σε οκτώ πολιτείες έχουν εντοπίσει κρούσματα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δείγματα από μια αγελάδα στο Κάνσας έδειξαν ότι ο ιός θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να μεταδίδεται σε περισσότερα ζώα. Εν τω μεταξύ, δύο άνθρωποι—και οι δύο αγρότες—έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν παρακολουθούν 44 άτομα που εκτέθηκαν σε μολυσμένα ζώα.

Το νέο διάταγμα αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, η οποία πρόσφατα άρχισε να μολύνει έναν αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και το CDC έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους της κατανάλωσης νωπού ή μη παστεριωμένου γάλακτος λόγω της πιθανότητας να μεταφέρει επικίνδυνα μικρόβια.

«Πραγματοποιούμε επιπλέον αναλύσεις δειγμάτων γάλακτος από τα ράφια των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, όπως και έρευνες που αποσκοπούν στην αξιολόγηση οποιασδήποτε πιθανής διαφοροποίησης όσον αφορά τα διάφορα είδη προϊόντων γάλακτος» δήλωσε η FDA.

«Αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες», δήλωσε ο Ντον Πρέιτερ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του FDA, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης.

ΠΗΓΗ: CNN, AP

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 5 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram