Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Υγεία 18 Οκτωβρίου 2023

Η αποψίλωση των δασών για το καουτσούκ σοβαρά υποτιμημένη

Η αποψίλωση των δασών για το καουτσούκ σοβαρά υποτιμημένη Η αποψίλωση των δασών για το καουτσούκ σοβαρά υποτιμημένη Η αποψίλωση των δασών για το καουτσούκ σοβαρά υποτιμημένη
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καουτσούκ έχει «υποτιμηθεί σημαντικά» και είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι γενικά θεωρείται, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και υπολογιστικό σύννεφο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι συνέταξαν την πρώτη λεπτομερή καταγραφή της αποψίλωσης των δασών για την παραγωγή καουτσούκ στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

Υποδηλώνει ότι περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εκτάρια δάσους έχουν χαθεί από το 1993 και αποκαλύπτει ότι το καουτσούκ έχει φυτευτεί σε περιοχές που είναι βασικές για τη βιοποικιλότητα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους ενδέχεται να είναι υποεκτιμημένες λόγω περιορισμών όπως η κάλυψη των δορυφορικών εικόνων από σύννεφα, η οποία περιπλέκει τους υπολογισμούς.

«Οι άμεσες παρατηρήσεις μας με τηλεπισκόπηση δείχνουν ότι η αποψίλωση των δασών για το καουτσούκ είναι τουλάχιστον διπλάσια έως τριπλάσια από ό,τι προτείνουν τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως για τον καθορισμό πολιτικής», αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό Nature.

Περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας καλλιέργειας καουτσούκ γίνεται στη Νοτιοανατολική Ασία και η καλλιέργεια έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την αποψίλωση των δασών.

Ωστόσο, η κλίμακα του προβλήματος είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και τα στοιχεία εκτιμώνται μερικές φορές με βάση εθνικές εκθέσεις για την επέκταση της καλλιέργειας που είναι ανακριβείς ή ελλιπείς.

Το μεγαλύτερο μέρος του καουτσούκ καλλιεργείται από μικροκαλλιεργητές, σε αγροτεμάχια που στο παρελθόν ήταν δύσκολο να εντοπιστούν στην απεικόνιση.

Η μελέτη χρησιμοποιεί νέες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες υψηλότερης ανάλυσης και τις συγκρίνει με ιστορικές εικόνες που αναλύονται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή.

Η ανάλυση είναι δυνατή εν μέρει λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυτού καουτσούκ που χάνει και ξαναβγάζει φύλλωμα σε διαφορετικούς χρόνους από τα τροπικά δασικά φυτά.

Η ΕΕ είναι «σημαντικά εκτεθειμένη»

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ώριμες φυτείες καουτσούκ κάλυπταν 14,2 εκατομμύρια εκτάρια στη Νοτιοανατολική Ασία το 2021, κυρίως στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Υποδείχθηκε ότι εκτιμάται ότι 4,1 εκατομμύρια εκτάρια εκχερσώθηκαν για καουτσούκ μόνο μεταξύ 1993 και 2016.

Επιπλέον, διαπίστωσε ότι ένα εκατομμύριο εκτάρια φυτειών καουτσούκ βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως βασικές περιοχές βιοποικιλότητας, από το 2021.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ορισμένες ελλείψεις και αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των νεφών που κάλυπταν ορισμένες περιοχές.

Στα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και η εποχικότητα σημαίνουν ότι τα καουτσουκόδεντρα χάνουν και ξαναβγάζουν τα φύλλα τους σε διαφορετικούς χρόνους από ό,τι αλλού στην περιοχή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διάκρισή τους από άλλα φυτά.

Αναγνώρισαν επίσης ότι ο υπολογισμός τους για την αποψίλωση των δασών βασίζεται στη μετατροπή κάθε φυτεμένης έκτασης σε καουτσούκ.

Έτσι, οι εκτάσεις που μετατράπηκαν από αγροδασικές ή άλλες καλλιέργειες σε φυτείες καουτσούκ υπολογίστηκαν ως «αποψιλωμένες».

Συνολικά, ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο υπολογισμός τους είναι πιθανό να υποεκτιμά τη συνολική έκταση που φυτεύτηκε για το καουτσούκ και την επίδραση της καλλιέργειας του καουτσούκ στην αποψίλωση των δασών.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις προκλήσεις που υπάρχουν στην καταγραφή όλων των καλλιεργειών από το διάστημα, καθώς και στο γεγονός ότι εξετάστηκαν μόνο οι φυτείες καουτσούκ που εξακολουθούσαν να λειτουργούν το 2021 για ενδείξεις προηγούμενης αποψίλωσης.

Οι φυτείες καουτσούκ που εγκαταλείφθηκαν πριν από το 2021 δεν καταμετρήθηκαν, παρόλο που ενδέχεται να έχουν προκαλέσει αποψίλωση.

Η έρευνα καλύπτει μόνο τη Νοτιοανατολική Ασία, αν και το καουτσούκ καλλιεργείται επίσης σε μέρη της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εστίαση στο καουτσούκ ως παράγοντα αποψίλωσης των δασών, μεταξύ άλλων και στη νέα νομοθεσία που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς.

Καθώς μόνο μια χούφτα εταιρείες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού καουτσούκ που καταναλώνεται παγκοσμίως, «θα πρέπει να υποτεθεί ότι οι κύριοι εισαγωγείς καουτσούκ, όπως η ΕΕ, είναι σημαντικά εκτεθειμένοι στην αποψίλωση των δασών που σχετίζεται με το καουτσούκ», προειδοποιεί η έρευνα.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 45 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram