Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Κόσμος 09 Μαΐου 2024

Βόρεια Μακεδονία: Συντριπτική νίκη του VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Συντριπτική νίκη του VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές Βόρεια Μακεδονία: Συντριπτική νίκη του VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές Βόρεια Μακεδονία: Συντριπτική νίκη του VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Μεγάλη νίκη σημείωσε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO- DPMNE τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη (08/05) στη Βόρεια Μακεδονία.

Ανταπόκριση, Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το VMRO- DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή που απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) πραγματικά καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και 19 έδρες. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες έρχεται το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι. Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την ονομασία «Αξίζει». Πέμπτο με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες ήρθε το εθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και έκτο με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM (του οποίου ηγούταν τότε ο Ζόραν Ζάεφ) καταλαμβάνοντας 46 έδρες και δεύτερο το VMRO-DPMNE το οποίο είχε εξασφαλίσει στις εκλογές εκείνες 44 έδρες.

Ο αρχηγός του VMRO- DPMNE Χρίστιαν Μίτσοσκι, σε δηλώσεις του λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανέφερε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του VMRO- DPMNE με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.  

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας  και γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ξεκάθαρα και πως η ιδέα του για μία πολυεθνική χώρα, πλήρως ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές, δυστυχώς, τη φορά αυτή δεν έτυχε υποστήριξης από το εκλογικό σώμα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου πανηγύρισαν την επικράτηση του κόμματος αυτού στις χθεσινές “διπλές” εκλογές στη χώρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 9 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram