Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Κόσμος 02 Μαΐου 2024

Ιταλικός Τύπος για άσκηση ΝΑΤΟ “Neptune Strike” στην Ελλάδα: Η άμυνα της Ευρώπης θα πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο στις δικές της δυνάμεις

Ιταλικός Τύπος για άσκηση ΝΑΤΟ “Neptune Strike” στην Ελλάδα: Η άμυνα της Ευρώπης θα πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο στις δικές της δυνάμεις Ιταλικός Τύπος για άσκηση ΝΑΤΟ “Neptune Strike” στην Ελλάδα: Η άμυνα της Ευρώπης θα πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο στις δικές της δυνάμεις Ιταλικός Τύπος για άσκηση ΝΑΤΟ “Neptune Strike” στην Ελλάδα: Η άμυνα της Ευρώπης θα πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο στις δικές της δυνάμεις
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλικός Τύπος ασχολείται με την άσκηση ΝΑΤΟ “Neptune Strike”, η οποία ξεκίνησε στα ανοιχτά της Κρήτης.

Il Sole 24 Ore: Η πρώτη συμμετοχή της Σουηδίας από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η άσκηση, η οποία προβλέπει τη συμμετοχή 16 χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, Αλβανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Σουηδία. Όπως υπενθυμίζει η Il Sole 24 Ore, πρόκειται για την “πρώτη για το σουηδικό ναυτικό ως μέλος του ΝΑΤΟ” από την ένταξή της σκανδιναβικής χώρας στην Συμμαχία.

Η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για “μαζική παρουσία προσωπικού από την Τουρκία”, ενώ κάνει λόγο για εξάσκηση των πολυεθνικών δυνάμεων “σε μια υψηλού επιπέδου ικανότητα κρούσης, η οποία τους επιτρέπει να υπερασπιστούν την Ατλαντική Συμμαχία με την απαραίτητη ετοιμότητα”.

Επικαλούμενη πηγές του ΝΑΤΟ, η Il Sole 24 Ore εξηγεί πως “κύριος στόχος των ελιγμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης μια άσκηση απόβασης στις ακτές του ελληνικού νησιού, είναι η βελτίωση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, να προστατεύει τις στρατηγικές θαλάσσιες διόδους, να διεξάγει δραστηριότητες αποτροπής και επιτήρησης και να αυξάνει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμαχικών εθνών”.

Επίσης, σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore “για πρώτη φορά, το γαλλικό ναυτικό θα μεταβιβάσει επίσης τον έλεγχο του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των θυγατρικών του μονάδων υπό τη διοίκηση της Συμμαχίας”. Σημειωτέον, για την Ιταλία θα συμμετάσχει και “το αεροπλανοφόρο Cavour του Ιταλικού Ναυτικού”, με κατάστρωμα πτήσης μήκους 234 μέτρων.

Η εφημερίδα La Repubblica αναλύει με μια διαφορετική ματιά την άσκηση στις Ελληνικές θάλασσες, τονίζοντας πως “μοιάζει με πρόβα τζενεράλε για ένα κοντινό μέλλον στο οποίο η άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει να βασίζεται πολύ περισσότερο στις δικές της δυνάμεις παρά στην υποστήριξη των ΗΠΑ.
Μια επανάσταση” συνεχίζει η εφημερίδα “που πηγάζει όχι τόσο από τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συμμαχία, όσο από τη συνειδητοποίηση ότι οι απειλές έχουν πάψει να είναι θεωρητικές”.

La Repubblica: Αθήνα και Άγκυρα έχουν παραμερίσει τις εντάσεις τους

Ο απεσταλμένος της Ιταλικής εφημερίδας υπογραμμίζει πως “Ισπανοί και Τούρκοι πεζοναύτες εμφανίζονται να αποβιβάζονται μαζί στην περιοχή όπου πριν από σχεδόν πέντε αιώνες οι πρόγονοί τους προκάλεσαν ο ένας τον άλλον στη μάχη της Ναυπάκτου”.

Επίσης “ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν παραμερίσει τις εντάσεις τους, και με τη μεσολάβηση των ναυτικών της Μαδρίτης συγχρονίζουν την εκπαίδευσή τους μπροστά στις παραλίες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, όπου μέχρι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν αντιαεροπορικά πυροβόλα για να κρατούν μακριά τα τζετ του Ερντογάν”.

Επικαλούμενη δήλωση ισπανού υποναυαρχου και διοικητή της ομάδας κρούσης Daedalus, η La Repubblica γράφει πως “ένα από τα κεντρικά θέματα αυτής της άσκησης είναι ακριβώς η επιτήρηση των διελεύσεων. Συνηθίζουμε να το κάνουμε μαζί, χρησιμοποιώντας από κοινού τα πλοία”.

Μάλιστα, τονίζει η Ιταλική εφημερίδα, στα πλαίσια της άσκησης, στις 29 Απριλίου “δύο υποβρύχια – ένα γαλλικό και ένα ελληνικό – «τορπίλισαν» ένα πετρελαιοφόρο που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες”.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 8 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram