Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Κόσμος 21 Δεκεμβρίου 2023

Ιρλανδία: Προσφυγή κατά της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόμο που αμνηστεύει πρώην μαχητές καταδικασμένους για πράξεις βίας στη Β. Ιρλανδία

Ιρλανδία: Προσφυγή κατά της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόμο που αμνηστεύει πρώην μαχητές καταδικασμένους για πράξεις βίας στη Β. Ιρλανδία Ιρλανδία: Προσφυγή κατά της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόμο που αμνηστεύει πρώην μαχητές καταδικασμένους για πράξεις βίας στη Β. Ιρλανδία Ιρλανδία: Προσφυγή κατά της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόμο που αμνηστεύει πρώην μαχητές καταδικασμένους για πράξεις βίας στη Β. Ιρλανδία
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Micheal Martin

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε χτες Τετάρτη ότι θα προσφύγει  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Μεγάλης Βρετανίας σε σχέση με τον νέο νόμο που χορηγεί αμνηστίες υπό όρους σε πρώην στρατιώτες και μαχητές που εμπλέκονται σε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρει το Reuters.

Η Βρετανία σταμάτησε τις διώξεις όσων συμμετείχαν σε τρεις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι είναι απίθανο να ολοκληρωθούν και ότι θα πρέπει να συσταθεί ένα ανεξάρτητο όργανο.

Οι οικογένειες των θυμάτων, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στο νησί της Ιρλανδίας – συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών Ενωτικών και Ιρλανδών Εθνικιστών – καταδίκασαν τον νόμο, ο οποίος παρέχει ασυλία για διώξεις σε όσους συνεργάζονται πλήρως με το νέο ανακριτικό όργανο.

Ο Μισέλ Μάρτιν, υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, είπε ότι η νομική απόφαση δεν λήφθηκε επιπόλαια, αλλά ότι η Βρετανία δεν είχε δεσμευτεί σωστά για τη ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας . Η Ιρλανδία είπε ότι θα έχει ως βασικό επιχείρημα  κατά του Ηνωμένου Βασιλείου το ασυμβίβαστο με τις υποχρεώσεις του βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε αυτή τη νομοθεσία στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα πολιτικής επίλυσης», είπε ο Μάρτιν.«Βρισκόμαστε πλέον σε ένα χώρο όπου η μόνη μας λύση είναι να ακολουθήσουμε μια νομική οδό», πρόσθεσε.

Περίπου 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρεις δεκαετίες αντιπαράθεσης μεταξύ Ιρλανδών εθνικιστών αγωνιστών που αναζητούν μια ενωμένη Ιρλανδία, φιλοβρετανών «πιστών» παραστρατιωτικών και του βρετανικού στρατού. Η σύγκρουση έληξε σε μεγάλο βαθμό με μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998.

Ορισμένες οικογένειες θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει προσφυγές κατά του νέου νόμου σε δικαστήρια στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ανακοίνωση της Ιρλανδίας χαιρετίστηκε από τις οικογένειες των θυμάτων και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, Γκρέιν Τέγκαρτ, δήλωσε ότι η πρόκληση θα είναι ζωτικής σημασίας για τα θύματα στη Βόρεια Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο.

«Είναι φανταστικά νέα, ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο για ανθρώπους που περιμένουν ανακρίσεις, αστικές υποθέσεις και διώξεις», είπε στο Reuters ο John Teggart, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε από Βρετανούς στρατιώτες στην περιοχή Ballymurphy του Μπέλφαστ το 1971.

«Είναι σωστό που η ιρλανδική κυβέρνηση αφαιρεί το βάρος από τα θύματα πέρα ​​από τα σύνορα με αυτή τη νομική ενέργεια», πρόσθεσε.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 29 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram