Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Τέχνες 04 Μαΐου 2024

Το ΕΡΤNews και ο Κώστας Λασκαράτος μας ξεναγούν στην Εθνική Πινακοθήκη: Το Θείο Δράμα μέσα από έργα τέχνης

Το ΕΡΤNews και ο Κώστας Λασκαράτος μας ξεναγούν στην Εθνική Πινακοθήκη: Το Θείο Δράμα μέσα από έργα τέχνης Το ΕΡΤNews και ο Κώστας Λασκαράτος μας ξεναγούν στην Εθνική Πινακοθήκη: Το Θείο Δράμα μέσα από έργα τέχνης Το ΕΡΤNews και ο Κώστας Λασκαράτος μας ξεναγούν στην Εθνική Πινακοθήκη: Το Θείο Δράμα μέσα από έργα τέχνης
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

el greco

Στα είκοσι χιλιάδες 760 τετραγωνικά μέτρα της Εθνικής Πινακοθήκης, περισσότερα από 1.000 έργα της Νεοελληνικής Τέχνης περιμένουν τον επισκέπτη όλο τον χρόνο να τα ανακαλύψει. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, ορισμένα από αυτά αναλαμβάνουν να διηγηθούν τα Πάθη του Κυρίου. Θησαυροί περασμένων αιώνων, το εικαστικό αποτύπωμα ανθρώπων που σφράγισαν την ιστορία της τέχνης, εμπνευσμένοι από το δράμα του Θεανθρώπου, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης.

Η εκπομπή του ΕΡΤNews «Prime» και ο Κώστας Λασκαράτος ξεναγούνται στα έργα της μόνιμης έκθεσης της Εθνικής Πινακοθήκης που αφορούν στο Θείο Πάθος από το Μεθόδιο της Εθνικής Πινακοθήκης. Η Έφη Αγαθονίκου, ιστορικός τέχνης και Διευθύντρια των Συλλογών μίλησε για συγκεκριμένα έργα με θρησκευτικό περιεχόμενο.

Στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης ο επισκέπτης, αφού πρώτα θαυμάσει τα αριστουργήματα του Γιώργου Ιακωβίδη, του Νικολάου Γύζη και του Νικηφόρου Λύτρα, στο βάθος του μεγάλου διαδρόμου, έρχεται αντιμέτωπος με τη μεταβυζαντινή τέχνη και τις ξακουστές και περιζήτητες εικόνες της Κρητικής Σχολής, με τους συχνά δίγλωσσους καλλιτέχνες που άλλοτε ζωγράφιζαν αλά γκρέκα με βυζαντινή τεχνοτροπία και άλλοτε αλλοτινά με αναγεννησιακό ύφος. Για τη μεταβυζαντινή τέχνη μίλησε στο ΕΡΤNews η Μαρία Κρασανάκη, διδάκτωρ Ιστορία της Τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στον δεύτερο όροφο, το βλέμμα του επισκέπτη πάντοτε έλκεται από τα σχέδια, τα χρώματα, τις μορφές και τις εικόνες του Γιάννη Μόραλη και του Γιάννη Τσαρούχη. Το Θείο Δράμα θα το συναντήσει όμως μέσα στα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, ενός προσώπου ταυτισμένο όσο λίγα με την Εθνική Πινακοθήκη. Στο ΕΡΤΝews μίλησε ακόμη η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 9 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram