Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Τέχνες 21 Σεπτεμβρίου 2023

Animasyros: Από «μπουτίκ» φεστιβάλ στο μεγαλύτερο γεγονός για το animation σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη

Animasyros: Από «μπουτίκ» φεστιβάλ στο μεγαλύτερο γεγονός για το animation σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη Animasyros: Από «μπουτίκ» φεστιβάλ στο μεγαλύτερο γεγονός για το animation σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη Animasyros: Από «μπουτίκ» φεστιβάλ στο μεγαλύτερο γεγονός για το animation σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Nayola

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Καραμητσάνης, και μίλησε για τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ, που ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και για την ιστορία του θεσμού, που αγκαλιάστηκε μέσα στα χρόνια σε ανέλπιστο βαθμό από την παγκόσμια κοινότητα του animation.

«Εδώ και 16 χρόνια -ξεκινήσαμε το 2008- το Animasyros εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν του νησιού δια του πολιτισμού. Είναι μία ενέργεια περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης που έχει ευδοκιμήσει και σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο και διεθνές βέβαια επίπεδο», ανέφερε ο κ. Καραμητσάνης.

Γιατί συγκεκριμένα στη Σύρο;

«Όταν ξεκινήσαμε το 2008, θέλαμε να κάνουμε ένα «μπουτίκ» φεστιβάλ -δεν περιμέναμε αυτή την μεγέθυνση!- για την τέχνη των κινουμένων σχεδίων. Διαλέξαμε λοιπόν τέσσερις δήμους σε όλη τη χώρα, τρεις στην ηπειρωτική και έναν στη νησιωτική, που να έχουν πολιτιστικές υποδομές και να είναι ωραίοι προορισμοί. Ο πρώτος προορισμός ήταν ο τότε Δήμος Ερμούπολης -σήμερα υπάρχει Δήμος Σύρου Ερμούπολης, όλο το νησί- που μας είπε προχωράμε και εγένετο Animasyros! Και όπως βλέπετε και από το λογότυπό μας, το animation είναι ισότιμο στην επικοινωνία με τον προορισμό της Σύρου», εξήγησε.

Τι θα δούμε φέτος στο Animasyros

Στο φετινό Animasyros, που ξεκινά την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, μέχρι και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα δούμε μια σειρά από αφιερώματα, ξεκινώντας από το αφιέρωμα στην Αρχαία Ελλάδα και ένα αφιέρωμα στον ιβηροαμερικανικό κόσμο – Ισπανία, Πορτογαλία και μέχρι τις μακρινές πορτογαλόφωνες και ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσης τα εκπαιδευτικά εργαστήρια φέτος θεματικά καλύπτονται από το μανδύα του αφιερώματος στα μνημεία και την αρχαία Ελλάδα. Και φυσικά θα υπάρχει η επαγγελματική Αγορά.

ANIMASYROS 2023 Official Teaser Trailer from ANIMASYROS Animation Festival on Vimeo.

Περισσότερα για το αναλυτικό πρόγραμμα, μπορείτε να δείτε εδώ,

Το Animasyros είναι το μεγαλύτερο γεγονός των κινουμένων σχεδίων σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη

«Αξίζει να τονίσω πως αυτό είναι το μοναδικό επαγγελματικό γεγονός για το animation στη Μεσόγειο. Αυτό κατέστησε το Animasyros ως το μεγαλύτερο γεγονός των κινουμένων σχεδίων σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη! Για εμάς αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη. Ένα μικρό ελληνικό νησί να φιλοξενεί τόσους σημαντικούς ανθρώπους της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα πια, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλον τον κόσμο. «Φέτος να φανταστείτε φιλοξενούμε καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ, από τη Βραζιλία, από την Ουρουγουάη, από πολλές ασιατικές χώρες και βεβαίως από την πάνω και κάτω λεκάνη της Μεσογείου, που για εμάς είναι χώρος περιφερειακής εστίασης τα τελευταία χρόνια. Τη μεγαλύτερη εθνική αποστολή που έχει έρθει ποτέ στο φεστιβάλ με την υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ – Ισραηλινοί animators, που είμαστε σε πολύ μεγάλη συνάφεια και σε επίπεδο ανάπτυξης και σε επίπεδο καλλιτεχνικών προσδοκιών, άρα πάνω από 20 επαγγελματίες έρχονται από το Ισραήλ ειδικά για το Φεστιβάλ», είπε ο κ. Καραμητσάνης.

Και πρόσθεσε, κλείνοντας: «Πέρυσι, το 2022, είχαμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ που έγινε ποτέ, το οποίο άνοιξε -και ήταν μεγάλη τιμή μας- η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και υποδεχτήκαμε περίπου 3200 ανθρώπους. […] Όλες οι χώρες, όλα τα χρώματα, όλες οι προτιμήσεις περιλαμβάνονται σε ένα φεστιβάλ όπως είναι το ΑΝΙΜΑ, που είναι ένα φεστιβάλ για όλους και όλες».

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 34 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram