Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Τέχνες 15 Σεπτεμβρίου 2023

Evening Standard: To Βρετανικό Μουσείο θα αποκαταστήσει τη φήμη του ιδρύματος υιοθετώντας πιο αυστηρή πολιτική

Evening Standard: To Βρετανικό Μουσείο θα αποκαταστήσει τη φήμη του ιδρύματος υιοθετώντας πιο αυστηρή πολιτική Evening Standard: To Βρετανικό Μουσείο θα αποκαταστήσει τη φήμη του ιδρύματος υιοθετώντας πιο αυστηρή πολιτική Evening Standard: To Βρετανικό Μουσείο θα αποκαταστήσει τη φήμη του ιδρύματος υιοθετώντας πιο αυστηρή πολιτική
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Britain Museum Theft

To Βρετανικό Μουσείο θα αποκαταστήσει τη φήμη του ιδρύματος υιοθετώντας μια πιο αυστηρή γραμμή μετά την αποκάλυψη των κλοπών, αναφέρει η εφημερίδα Evening Standard.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας παράνομων αρχαιοτήτων στην έδρα της UNESCO κατά των εγκλημάτων τέχνης, η οποία βρίσκεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πρόκειται να εξετάσει αν στην έκθεση αλλά και στις αποθήκες του βρετανικού ιδρύματος υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν διακινηθεί κατά παράβαση των σχετικών συνθηκών του διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ για την πολιτιστική κληρονομιά, ισχυρίζεται ότι «δεν πήρε ποτέ απάντηση» αφού πρώτα πλησίασε τον κ. Φίσερ στις 20 Δεκεμβρίου 2022 για να ρίξει μια ματιά στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου για τα λεηλατημένα αντικείμενα μετά το 1970.

Είπε ότι έστειλε επίσης email στους φύλακες του μουσείου, οι οποίοι διαχειρίζονται τις διάφορες συλλογές, και «κανείς από αυτούς δεν απάντησε ποτέ στα email μου», προτού έρθει σε επαφή με κάποιον που ασχολείται με την έρευνα. Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε στις 17 Αυγούστου ότι αντικείμενα από τη συλλογή του βρέθηκαν να λείπουν, να έχουν κλαπεί ή καταστραφεί.

Ο κ. Τσιρογιάννης σχολιάζει στην εφημερίδα ότι το βλέπει αυτό ως ευκαιρία να στείλει ένα νέο email στο μουσείο. Επισημαίνει επίσης ότι ήταν «έκπληκτος» από τις δυσκολίες καταλογογράφησης του ιδρύματος , προσθέτοντας ότι ήταν «εντελώς απροσδόκητο» στην «ψηφιακή εποχή».

Και πρόσθεσε: «Κάθε μουσείο έχει αυτή την πρωταρχική ευθύνη να καταγράψει ένα αντικείμενο αμέσως όταν μπαίνει στη συλλογή του μουσείου… όταν μιλάτε για μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο, με φήμη, με θαυμαστές, με παράδοση, με ιστορία και με εκατομμύρια αντικείμενα. «Δεν πρέπει να τα μαζέψουν αν δεν μπορούν να τα καταγράψουν».

Ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σερ Μαρκ Τζόουνς δεσμεύτηκε να «αποκαταστήσει τη φήμη» του ιδρύματος.

Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 45 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram