Τρίτη, 07 Μαΐου 2024
Τέχνες 17 Ιουλίου 2023

«Λιγνίτη Τόπος ή Τι;»: Μια παράσταση με θέμα την απολιγνιτοποίηση – Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου

«Λιγνίτη Τόπος ή Τι;»: Μια παράσταση με θέμα την απολιγνιτοποίηση – Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου «Λιγνίτη Τόπος ή Τι;»: Μια παράσταση με θέμα την απολιγνιτοποίηση – Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου «Λιγνίτη Τόπος ή Τι;»: Μια παράσταση με θέμα την απολιγνιτοποίηση – Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

DSCFbwlow2539

Στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός που διοργανώνει για 4η χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Χ-αίρεται ΑΜΚΕ παρουσιάζει την παράσταση Λιγνίτη Τόπος ή Τι; με θέμα την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου, στις 21:15.

Ποιες είναι οι προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας μετά την απολιγνιτοποίηση; Πώς θα αντικατασταθεί ο λιγνίτης για να αποκατασταθεί το περιβάλλον; Ιστορικά ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις κατοίκων μπλέκονται με μυθοπλαστικά στοιχεία φωτίζοντας τις πολύπλευρες διαστάσεις του θέματος και αναδεικνύοντας την τραγικότητα της έλλειψης ουσιαστικής διεξόδου. Αιχμή του διλήμματος, η επιχειρούμενη αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, έναντι του οικονομικού μαρασμού και της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της περιοχής.

Οι άνθρωποι της Δυτικής Μακεδονίας, αν δεν δοθεί μια παραγωγική διέξοδος ανάπτυξης, ισορροπούν ανάμεσα στον αργό θάνατο του οικονομικού μαρασμού και τον, επίσης, αργό θάνατο εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής, με ορατές επιπτώσεις στην υγεία τους. Μια παράσταση, ένα μεικτό είδος θεάτρου και μουσικής, αποτελούμενο από ηθοποιούς, live μπάντα και ένα παραχορήγημα 6 κατοίκων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, που λειτουργούν ως ένας σύγχρονος χορός, μάρτυρας και κριτής.

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Βαρδάκα

Κείμενο: Ειρήνη Δερμιτζάκη

Σκηνικά, κοστούμια: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Πρωτότυπη μουσική: the BURGER PROJECT

Στίχοι: Αλέξης Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης

Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Βοηθός σκηνοθέτη – βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Βάσια Σκούρα

Βοηθός σκηνογράφου: Εύη Μιμίκου

Βίντεο παράστασης – γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Ειρήνη Δερμιτζάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Βαβλιάρας

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Χλιαράς

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Χρήστος Καπενής, Στέλλα Μαγγανά, Μάρια Φλωράτου, Στέλιος Χλιαράς

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά):

Αλέξης Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης, Γιώργος Μπαρμπέρης

Χορός κατοίκων Δυτικής Μακεδονίας (αλφαβητικά):

Γιώργος Κακαβέλης, Αριστείδης Μπουρνιώτης, Ανθή Χονδρογιάννη

Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Βρεττάκο για την παραχώρηση της φωτογραφίας της αφίσας και μέρους των φωτογραφιών της παράστασης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με υποχρεωτική προκράτηση θέσης εδώ

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 65 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram