Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Οικονομία 12 Ιανουαρίου 2024

Ένθετο Οικονομία: Τριγμοί στο διεθνές εμπόριο λόγω των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των προϊόντων 

Ένθετο Οικονομία: Τριγμοί στο διεθνές εμπόριο λόγω των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά  – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των προϊόντων  Ένθετο Οικονομία: Τριγμοί στο διεθνές εμπόριο λόγω των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των προϊόντων  Ένθετο Οικονομία: Τριγμοί στο διεθνές εμπόριο λόγω των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των προϊόντων 
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Πτώση 1,3% κατέγραψε ο δείκτης για το παγκόσμιο εμπόριο από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, που καταρτίζει το γερμανικό ινστιτούτο IfW,  καθώς οι επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται μέσω της συγκεκριμένης περιοχής και σε αύξηση των ναύλων έως 300%. 

ΔΕΙΚΤΗΣ IFW KIEL – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΕΞΑΓΩΓΕΣ         ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:       -1,9%                  -1,8%  

ΕΕ:                       -2%                     -3,1%

ΗΠΑ:                   -1,5%                  -1%      

ΚΙΝΑ:                  +1,3%                 +3,1%

Στο μεταξύ, άνοδο μεγαλύτερη του 2% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούτι στην Υεμένη. 

Το Brent  κινείται στην περιοχή των 79 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το αργό έχει ανέλθει κοντά στα 78 δολάρια. Ωστόσο και τα δυο συμβόλαια καταγράφουν απώλειες της τάξης του 7%-8% σε ετήσια βάση αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών των μεγαλύτερων καταναλωτών «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.

Στο μέτωπο των τραπεζών, η παρουσία στην Αθήνα της επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ, διαδόχου του Αντρέα Ένρια, και οι επαφές της με Έλληνες τραπεζίτες ανοίγουν παράθυρο στην προοπτική διανομής μερισμάτων από τους συστημικούς ομίλους. Βασικοί στόχοι η πλήρης αποκρατικοποίηση των συστημικών τραπεζών εντός του έτους και ο περιορισμός των κόκκινων δανείων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χαμηλό 5 ετών που παρουσίασε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, αυξήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, βάζοντας στην ουσία τέλος στα στοιχήματα των επενδυτών, ότι η FED θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ 

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 20 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram