Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Οικονομία 13 Δεκεμβρίου 2023

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Financial Markets Wall Street Federal-Reserve

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν και σήμερα (13/12) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι σύντομα οι Κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. Όσο ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στο στόχο του 2% τόσο οι αξιωματούχοι των Κεντρικών τραπεζών έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων, πιθανότατα από την άνοιξη του νέου έτους.

Του Παντελή Μάνου

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν έχει ακόμη πεί ότι η Fed έχει τελειώσει οριστικά με τις αυξήσεις. Πρόσφατα προειδοποίησε ότι «θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγου-ριά» ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να νικήσει πλήρως τον πληθωρισμό.

Πάντως, η οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση που θέλει η Fed. Μόλις χθές, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1% τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από το υψηλό του 9,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία βρί-σκεται σε τροχιά «ομαλής προσγείωσης», ότι δηλαδή ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% της Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,15%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,21%, το Μιλάνο ενισχύεται οριακά κατά 0,07%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,28%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 87 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1292,35 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,72%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,17%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6 bps στο 3,93%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 5 μονάδες, στο 3,18% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,39%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Τάσεις ανάκαμψης παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος από τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,87%, στα 69,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,81%, βρίσκεται στα $ 73,83.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρά κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0787 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 23 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram