Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024
Οικονομία 10 Ιουλίου 2023

Ένθετο Οικονομία: Από υψηλά επίπεδα ξεκινά η εβδομάδα για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Ένθετο Οικονομία: Από υψηλά επίπεδα ξεκινά η εβδομάδα για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου Ένθετο Οικονομία: Από υψηλά επίπεδα ξεκινά η εβδομάδα για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου Ένθετο Οικονομία: Από υψηλά επίπεδα ξεκινά η εβδομάδα για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Από τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμιση μήνα ξεκινά την εβδομάδα του το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές βρήκαν στήριξη την περασμένη εβδομάδα από τα στοιχεία για τα μειωμένα αποθέματα στις ΗΠΑ αλλά και από τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι διευρύνουν τις περικοπές παραγωγής τους. Και παρά το γεγονός ότι η προοπτική νέων αυξήσεων των επιτοκίων συγκρατεί τη ανοδική τάση οι τιμές κατέγραψαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα. 

Ειδικότερα το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε 2,9%, για να διαμορφωθεί στα 73,86 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου. Σε εβδομαδιαία βάση το αμερικανικό αργό κέρδισε 4,6%. 

Αντίστοιχα το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε 2,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 78,47 δολάρια το βαρέλι στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου. Σε εβδομαδιαία κλίμακα σημείωσε κέρδη 4,1%.

Παρ’ όλα αυτά διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι με δεδομένη τη στενότητα τη αγοράς αλλά και την επερχόμενη νέα μείωση της παραγωγής από Ρωσία και Σ. Αραβία δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές. Μόνη αντίσταση αποτελεί η επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομία και κατ΄ επέκταση και στη ζήτηση για καύσιμα. 

Στην ελληνική αγορά δεν αποκλείεται νέα αύξηση των τιμών στην αντλία όχι μόνο λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών αλλά και εξαιτίας μιας ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ καθιστώντας ακριβότερη την αγορά καυσίμων για τις χώρες εισαγωγής όπως η Ελλάδα.

Ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δώσει για σήμερα το απόγευμα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Στο τραπέζι, μία πλούσια ατζέντα για ζητήματα επιτοκίων, διαχείρισης κόκκινων δανείων και χρηματοδότησης της οικονομίας.

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Την αισιοδοξία τους για αύξηση των πωλήσεων εκφράζουν εκπρόσωποι της αγοράς, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης εντείνει τους ελέγχους, με τη χρήση ενός νέου εργαλείου που με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, θα εντοπίζει τις “μαϊμού” προσφορές.

Πάνω από το 50% των φορολογουμένων δήλωσαν εισόδημα 10.000 σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Το τρίπτυχο ενίσχυση εισοδημάτων, μείωση φόρων με αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και πάταξη της αισχροκέρδειας είναι ο βασικός άξονας των δράσεων στην οικονομία. Από το νέο έτος, ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα δει στο μισθό του αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως. Πρώτη προτεραιότητα και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 29 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram