Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Οικονομία 04 Ιουλίου 2023

Ένθετο Οικονομία: Σε ανοδική τροχιά ο δείκτης οικονομικού κλίματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ένθετο Οικονομία: Σε ανοδική τροχιά ο δείκτης οικονομικού κλίματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ Ένθετο Οικονομία: Σε ανοδική τροχιά ο δείκτης οικονομικού κλίματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ Ένθετο Οικονομία: Σε ανοδική τροχιά ο δείκτης οικονομικού κλίματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

pexels-rdne-stock-project-7948043

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Το οικονομικό κλίμα της χώρας επέστρεψε σε ανοδική πορεία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Ελλάδας, αφήνοντας πίσω την ήπια διόρθωση του Μαΐου αλλά και την ασάφεια που δημιούργησε η προεκλογική περίοδος, καθώς η έρευνα του Ιουνίου αντανακλά και ενσωματώνει το αποτέλεσμα των «πρώτων» εκλογών, με το ΙΟΒΕ να υπογραμμίζει πως «είναι φανερή η θετική ανταπόκριση του αποτελέσματος στα νοικοκυριά, καθώς η βελτίωση προσδοκιών είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτό».

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται ελαφρά και διαμορφώνεται στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο, με τις προσδοκίες για την συνέχεια να είναι ακόμα πιο ευνοϊκές καθώς όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ στο επόμενο διάστημα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος που, όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν, τροφοδοτεί με θετική δυναμική αρκετούς κλάδους της οικονομίας άμεσα ή έμμεσα, εφόσον βέβαια αυτή κινείται ικανοποιητικά.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΙΟΒΕ 

ΙΟΎΝΙΟΣ                      ΜΆΙΟΣ 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ:                       110,1                           108,2 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ:           -31,0                            -34,5 

ΠΗΓΗ: ΙΟΒΕ 

Σύμφωνα επίσης με το ΙΟΒΕ η καταναλωτική εμπιστοσύνη άγγιξε επίπεδα ρεκόρ καθώς ανήλθε σε υψηλό 2 ετών. Ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31,0 μονάδες, έναντι -34,5 μονάδες τον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, από την αρχή του έτους, την ίδια στιγμή που σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης σημειώθηκε για άλλη μία φορά πτώση. 

Τους στόχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα ενσωματωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το απόγευμα ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας μέσα στην 4ετία, αύξηση των επενδύσεων κατά 70%, μέσος ρυθμός ανάπτυξης 3% και αναλογία εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ άνω του 60%, οι τέσσερις στόχοι που ενσωματώνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Οι στόχοι για την οικονομία 

ΑΕΠ:                            3% μέσος ετήσιος ρυθμός 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ:               +70% στην 4ετία 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ:                   Αύξηση στο 60% του ΑΕΠ στην 4ετία

ΑΝΕΡΓΙΑ:                     Μονοψήφιο ποσοστό μετά το 2025

Με αργό ρυθμό προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας πέρα από τις 31 Ιουλίου.  

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές της ελληνικής κτηματαγοράς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας αγγελιών,  Spitogatos για το β’ τρίμηνο του 2023. Τα Νότια Προάστια της Αθήνας κρατούν τα σκήπτρα με τη μέση τιμή αγοράς να διαμορφώνονται στα 3.511 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο,  ξεπερνώντας ακόμα και τα νησιά των Κυκλάδων.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 

(β’ τρίμηνο 2023)

Νότια προάστια: 3.511 €/ τ.μ. (+14,7%)

Βόρεια Προάστια: 2.846 €/ τ.μ. (+10,3%)

Πειραιάς: 1.917 €/ τ.μ. (+11,1%)

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 

(β’ τρίμηνο 2023)

Ανατολικά Προάστια: 1.891 €/ τ.μ. (+10,6%)

Κέντρο Αθήνας: 1.887 €/τ.μ. (+11%)

Δυτικά Προάστια: 1.714 €/ τ.μ. (14,3%)

ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 

Κυκλάδες: 21,74 €/ τ.μ. 

Νότια προάστια: 11,3 €/ τ.μ. 

Κέρκυρα: 10,91 €/ τ.μ. 

Βόρεια προάστια: 10,67 €/τ.μ.

Κέντρο Αθήνας: 9,52 €/ τ.μ. 

ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 

Πειραιάς: 8,75 €/ τ.μ. 

Υπόλοιπο Αττικής: 8,67 €/ τ.μ.

Θεσσαλονίκη: 8,48 €/ τ.μ

Ανατολικά προάστια: 8 €/ τ.μ.

Δυτικά προάστια: 7,63 €/ τ.μ. 

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 28 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram