Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
Οικονομία 30 Ιουνίου 2023

Χρηματιστηριακές αγορές: Θετικό επενδυτικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου

Χρηματιστηριακές αγορές: Θετικό επενδυτικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου Χρηματιστηριακές αγορές: Θετικό επενδυτικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου Χρηματιστηριακές αγορές: Θετικό επενδυτικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε θετικό κλίμα διεξάγονται σήμερα (30/6) οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι εμπλεκόμενοι στις αγορές, ειδικά οι επενδυτές εστιάζουν στα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Ευρώπη και Κίνα.

Στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, με βάση τα προκαταρ-κτικά στοιχεία της Eurostat.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά στο 5,4% τον Ιούνιο από 5,3%. Την πρώτη θέση με το χαμηλότερο εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή έχει το Λουξεμβούργο με 1%. Ακολουθούν το Βέλγιο και η Ισπανία με ποσοστό 1,6%. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, κατέχουν τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με ποσοστό 2,7%. Σχεδόν το σύνολο των ισχυ-ρών οικονομιών της ευρωζώνης είδαν τον τιμάριθμο να υποχωρεί σημαντικά τον Ιούνιο με εξαί-ρεση τη Γερμανία όπου αυξήθηκε στο 6,8% τον Ιούνιο από 6,3% τον Μάιο.

Παράλληλα, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε τον Ιούνιο, για τρίτο συνεχό-μενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις ε-κτιμήσεις των αναλυτών, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παραμένει αδύναμη.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του βιομηχανικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες έναντι 48,8 τον Μάιο, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

Σε εγχώριο επίπεδο, ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 4,3%, προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 3% το 2024 και 2,7% το 2025. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3% το 2023 έναντι 9,3% του 2022.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο από 4,1% τον Μάιο, 4,5% τον Απρί-λιο, 5,4% το Μάρτιο, 6,5% το Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει κέρδη κατά 1,29%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 1,35%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 1,23%, το Μιλάνο παρουσιάζει κέρδη κατά 1,09% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει ενίσχυση σε ποσοστό 0,97%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές, συγκριτικά λιγότερες, στα 83 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1278,61 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,26%, ενώ ενισχύθηκε πάνω από 5% σε μηνιαία βάση.

Ομόλογα

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,43%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 4,11%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου αυξάνεται κατά 3 μονάδες, στο 3,43% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,66%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρά κέρδη παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,54%, στα 70,23 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,50%, βρίσκεται στα $74, 70.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0920 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 39 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram