Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Οικονομία 16 Φεβρουαρίου 2023

Ένθετο Οικονομία: Η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας δίνει ώθηση στις τιμές πετρελαίου

Ένθετο Οικονομία: Η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας δίνει ώθηση στις τιμές πετρελαίου Ένθετο Οικονομία: Η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας δίνει ώθηση στις τιμές πετρελαίου Ένθετο Οικονομία: Η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας δίνει ώθηση στις τιμές πετρελαίου
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

oil rig

Ενισχυμένες κατά 2 περίπου δολάρια το βαρέλι εμφανίζονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Οι προοπτικές για ισχυρή ζήτηση στην Κίνα ευθύνονται για την σταθερά ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού».

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ Βορείου Θάλασσας ξεπέρασε τα 86 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχη είναι και η πορεία του αμερικανικού αργού που προσεγγίζει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 2% σε διάστημα ένα μήνα.

Άλλωστε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) επιβεβαίωσε χθες τις εκτιμήσεις για επάνοδο της κινεζικής αγοράς αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση στο πετρέλαιο. Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος, στα 101,9 εκατ. την ημέρα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Επεκτείνεται η λίστα των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού». Προστίθενται και νέο «καλάθι της Σαρακοστής». Επίσης το Υπουργείο ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων άνω των 400 εκατ. ευρώ σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο Αναπληρωτή Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα φορολογικά έσοδα τον πρώτο μήνα του 2023 εμφανίζονται αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ξεπερνώντας τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κύριες αιτίες της αύξησης ήταν η είσπραξη των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ αλλά και από ΦΠΑ και ΕΦΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δις. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας, ύψους 325 εκατ. ευρώ, με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass, για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του.

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει την πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι αυξημένες κατά 184 εκ. έναντι του στόχου επιστροφές εσόδων, παραμένει μια πολύ σημαντική υπέρβαση που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας καθώς ξεκινά το 2023» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Μόλις 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας έχουν συντάξει σχέδια δράσης για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα ακραία φαινόμενα, που όλο και πυκνώνουν, προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εθνική οικονομία. Είναι πλέον επιβεβλημένο, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας, να εφαρμοστούν σχέδια δράσης και να αυξηθούν σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις μετριασμού των επιπτώσεων τους σε σημαντικούς τομείς της εθνικής οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η προστασία των δασών και των μνημείων. Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε η Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης – Ράντεφ: Συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές ενεργειακής ασφάλειας

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 75 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram