Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 10 Μαΐου 2024

Πρόληψη καρκίνου του μαστού – Πάνω από μισό εκατ. γυναίκες προστίθενται στο εθνικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

karkinos-tou-mastou

Ένα sms μπορεί να σώσει ζωές. Αυτό μπορούν να επιβεβαιώσουν οι 20.000 γυναίκες που εντόπισαν εγκαίρως ευρήματα στο στήθος τους χάρη στο πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο στην ηλικία των 42 ετών, όταν έγκαιρα ψηλάφησε τον όγκο, όσο ακόμα ήταν ιάσιμος. Δύο δεκαετίες μετά γνωρίζει πως σώθηκε, διότι δεν αμέλησε τον κίνδυνο.  
 
Η Δέσποινα Γεωργοπούλου, ανέφερε: «Το γεγονός ότι το ψηλάφησα μόνη μου, αυτό με έσωσε. θεωρώ ότι βγήκα νικήτρια είμαι νικήτρια, έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια και πραγματικά χαίρομαι που το πέρασα αυτό».
 
Η δική της εμπειρία έγινε παράδειγμα για τις κόρες της. «Η μεγάλη μου κόρη κάθε χρόνο μετά την επιστροφή από τις διακοπές δεν ξεχνάει να κάνει τις εξετάσεις τις προληπτικές. Το sms με το πρόγραμμα Γεννηματά είναι πολύ σημαντικό γιατί μας το υπενθυμίζει», τόνισε η κ. Γεωργοπούλου.


 Περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες προστίθενται στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» και ήδη έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν τα ενημερωτικά SMS.


«20.000 γυναίκες ανακάλυψαν ότι είχαν καρκίνο χωρίς να το γνωριζουν. Από σήμερα το προγραμμα Φώφη Γεννηματά επέκτεινεται. Αυτό σημαίνει προληπτική ιατρική. Όλα αυτά γέρνουν τη σφραγίδα της ΝΔ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Η επέκταση στην ηλικιακή ομάδα 45 – 49, αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους από 70 – 74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 17 Μαΐου.
 
Η Χριστίνα Ζαχοπούλου σημείωσε: «Εγώ διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού πριν 6,5 χρόνια όταν ακόμα δεν υπήρχε sms, οπότε ήταν πολύ δύσκολο και ήταν θέμα τύχης και έκανα την έγκαιρη διάγνωση. Κάτι που σήμερα το έχουν στη διάθεσή τους όλες οι γυναίκες στην ηλικία μου». Στην ηλικία των 52 ετών σήμερα, προτρέπει τις γυναίκες για προληπτική μαστογραφία και προσθέτει «Εύχομαι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το sms. Το να κάνουμε διάγνωση για το μαστό είναι σαν να κάνουμε το τακτικό έλεγχο των δοντιών μας που πηγαίνουμε για καθαρισμό».
 
Ο Προσυμπτωματικός Ελέγχος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας αφορά συνολικά σε 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες.
 
«Είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση γιατί τα αποτελέσματα από τις θεραπείες που εφαρμόζονται στον καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά/ και ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταπολεμηθεί, γι αυτό ας αφήσουν τις προκαταλήψεις, ας προσπαθήσουμε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες μαστογραφικού ελέγχου για να μειώσουμε θνησιμότητα»,επισήμανε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας (ΕΑΕ), τέως Δ/ντης Κλινικής Μαστού «Άγιος Σάββας».
 
 
Μέσα στο Μάιο αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα του προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ανδρες και γυναίκες ηλικίας 50- 65 ετών ( μια πληθυσμιακή ομάδα άνω των 3,5 εκατομμυρίων) θα έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν χρήσης self tests, με τα οποία ανιχνεύεται κρυμμένο αίμα στα κόπρανα.
 

 
Από το Φθινόπωρο, αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή και άλλα δύο προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου: Για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Επιμέλεια Ελένη Μπουγά

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 9 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram