Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 09 Μαΐου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν είναι ζητήματα διαλόγου τα θέματα εθνικής κυριαρχίας – Επιδιώκουμε περίοδο ησυχίας

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Gerapetritis

Η εξέλιξη εκείνης της Άγκυρας, όχι μόνο για τον χρονισμό αλλά και για την ουσία της μετατροπής ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, διευκρινίζοντας ό,τι δεν υπήρξαν σκέψεις ματαίωσης της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

«Εκείνο το οποίο επιδιώκει η Αθήνα μέσω της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ο στόχος είναι να έχουμε μία όσο το δυνατόν μακρύτερη περίοδο ηρεμίας, αναδεικνύοντας παραλλήλως την ύπαρξη των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, δια των οποίων κλιμακώνονται οι όποιες κρίσεις μπορεί να προκύπτουν κατά καιρούς» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να τεθούν σε συζήτηση, ενώ όσον αφορά το θέμα με τη συμπερίληψη της γαλάζιας πατρίδας στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια, υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ό,τι πρόκειται για ένα σχέδιο, είναι ακόμα σε διαβούλευση και η Αθήνα η οποία θα πράξει αναλόγως όταν δει τι ακριβώς θα συμπεριληφθεί στην ύλη.

Τώρα, όσον αφορά για την επίλυση της διαφοράς που αναγνωρίζει η χώρα μας, δηλαδή οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ό,τι αυτό περιλαμβάνεται στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, «καθώς μόνο τότε θα πετύχουμε μια μακρά ειρήνη στην περιοχή». Πάντως τόνισε ό,τι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης «να δούμε σε τι βαθμό έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα της 7ης Δεκεμβρίου και να δούμε αν υπάρχει πολιτική βούληση για τα επόμενα βήματα».

Προτεραιότητα είναι ο καθορισμός των επόμενων βημάτων του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή τι θα ακολουθήσει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών όσον αφορά την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα την προσεχή Κυριακή την χαρακτήρισε άκαιρη ενώ υπογράμμισε ό,τι «η χώρα μας ουδέποτε θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ηγέτης προκειμένου να απευθυνθεί σε μέλη της διασποράς του».

Αίθουσα σύνταξης: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 5 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram