Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 02 Μαΐου 2024

Τα μηνύματα της απεργίας της Πρωτομαγιάς

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Με κεντρικό σύνθημα δεν είναι αργία είναι απεργία χιλιάδες πολίτες γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τους απεργούς του παρελθόντος και να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σήμερα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πραγματοποιήθηκε στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα ήταν η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοραή. Τέλος, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος.
 
Κατακτήσεις οι οποίες δομήθηκαν με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη αποδομούνται καθημερινά, δήλωσε ο Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Θυμίζω ότι το 1886 στο Σικάγο παλεύανε για το 8ωρο. Και σήμερα μιλάμε για 13ωρο και μιλάμε για 6ήμερο, τόνισε εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Κουρμούλης.
 
Για συνεχόμενη κρίση διαβίωσης κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, ζητώντας μέτρα κατά της ακρίβειας και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

  Η ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας είναι γεγονός, και βέβαια οι συνθήκες εργασίας γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες, δήλωσε ο Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης.

Αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικά στην Παιδεία και την Υγεία  ζητά η ΑΔΕΔΥ.

 Οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι 750 ευρώ και των νοσηλευτών 680 ευρώ το μήνα. Και η κυβέρνηση χωρίς ντροπή μας λέει ότι τάχα δίνει μπόνους στους εργαζόμενους στο δημόσιο, είπε ο Δημήτρης Μπρατής, μέλος της ΑΔΕΔΥ.

EUROKINISSI


Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε καταστήματα πώλησης υπηρεσιών υγείας επί πληρωμή των ασθενών, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μπαλόνια με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης αφέθηκαν στον ουρανό της Αττικής.
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Ανήμερα εργατικής πρωτομαγιάς η παγκόσμια εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της, μαζικοποιεί τα συνδικάτα της, αλλάζει τους αρνητικούς συσχετισμούς από πάνω μέχρι κάτω, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ζητά και ο κόσμος της δημοσιογραφίας.

Απεργούμε με κύριο στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες και στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.
 
Νέα 24ωρη απεργία  έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για τις 21 Μαϊου.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Τα πολιτικά μηνύματα

Στεφάνι στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις κατέθεσε το πρωί, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. 

«Ένας μικρός φόρος τιμής στους ανθρώπους που πότισαν με το αίμα τους το χώμα της ελευθερίας. Σε αυτούς που με χαμόγελο μετρήθηκαν με την Ιστορία και αναμετρήθηκαν με το τέρας του φασισμού. Με χαμόγελο, γιατί είχαν πίστη στο δίκιο τους. Γιατί την ώρα της δικής τους θυσίας κέρδιζαν τη μάχη για ελπίδα, ελευθερία, δημοκρατία για τις επόμενες γενιές» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του στο X ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών της ελευθερίας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944 κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπέμποντας, ταυτόχρονα, μήνυμα υπέρ των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Σε δήλωση του ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων σημείωσε:

Στεκόμαστε με δέος εδώ στον μαρτυρικό τόπο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Όπου ακριβώς πριν 80 χρόνια, 200 πατριώτες, μέλη της Εθνικής Αντίστασης, δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Εκτελέσθηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα. 

Κρατάμε τη θυσία τους για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη ως πυξίδα.

Για αυτό, πήραμε πρωτοβουλία και καταθέσαμε άμεσα και χωρίς δεύτερες σκέψεις υπόμνημα, για να μην επιτραπεί στα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Είναι, όμως, και η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που οι εργαζόμενοι γιορτάζουν και αγωνιούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Χαίρομαι πάρα πολύ, που ο υποψήφιός μας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νίκολα Σμιτ, κατάφερε με δική του πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες, οι γνωστοί ντελιβεράδες, να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να μη ζουν σε ανασφάλεια.

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων. Διότι οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μας πρέπει να ζουν με ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική.

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 12 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram