Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 29 Απριλίου 2024

Εξάρθωση συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών: «Ψάρευαν» πελάτες μέσω εφαρμογών – Η δράση των… αμούστακων «ντίλερς» που όλο και αυξάνονται

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

via anilikon

Φίλη της ανήλικης Μαρκέλλας, που μετά από «κοκτέιλ» ναρκωτικών που της χορηγήθηκε βρέθηκε αναίσθητη στις 6 Νοεμβρίου 2023 σε σπίτι στον Βύρωνα και τελικά κατέληξε, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η 16χρονη, οι γονείς της οποίας κατήγγειλαν την ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά σε Νέο Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για παιδιά με ποινικό παρελθόν καθώς είχαν απασχολήσει και πάλι τις Αρχές για ναρκωτικά.

Τα μέλη της συμμορίας των ανηλίκων χρησιμοποιώντας διαδικτυακές εφαρμογές έκλειναν ραντεβού σε πλατείες όπως αυτή που βρισκόμαστε στο Νέο Ψυχικό προκειμένου να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ναρκωτικών.

Οι κωδικές λέξεις των εμπόρων ναρκωτικών

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικούς για τα ναρκωτικά, τις ποσότητες και τις συσκευασίες τους. Μεταξύ άλλων: Αναφέρονταν στην κάνναβη ως “μαλ”, “λαμ” ή “μαύρο” και στα χρήματα ως “λεκ”. Ονόμαζαν την κοκαίνη ως κόκα ή κομ ενώ “παπάς” ήταν η κωδική τους ονομασία για την ινδική κάνναβη.

«Ψάρευαν» πελάτες μέσω εφαρμογών

Στις μεταξύ τους συνομιλίες αποκαλούνταν με ένα μέρος των επιθέτων τους, άλλοτε κρατώντας το τελευταίο μέρος, αλλά και με διάφορα προσωνύμια όπως «Μπόμπο» και «Ντουλ», ώστε να παραπλανήσουν τις Αρχές σε περίπτωση που κάποιο από τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν παρακολουθούνταν.

Ενώπιον του ανακριτή βρίσκονται από σήμερα, οι συλληφθέντες για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο της Πάτρας. Για την υπόθεση, κατηγορούνται συνολικά 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι και 7 γονείς.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο, οι κατηγορούμενοι φέρονται να προχώρησαν σε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών -και πιο συγκεκριμένα κάνναβης, κοκαΐνης και MDMA- μέρος των οποίων δόθηκε σε ανήλικους «πελάτες», ακόμη και σε σχολικούς χώρους.

Αμούστακοι… «ντίλερς»

Μπροστά στην “πείνα” για εύκολο χρήμα και αναγνώριση ανήλικοι στρέφονται πλέον και στη διακίνηση ναρκωτικών, πράγμα αδιανόητο μέχρι πριν κάποια χρόνια. Η κατάσταση το 2024 δείχνει να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο αφού από τον Ιανουάριο μέχρι και τις Αρχές Απριλίου, σε 40.638 ελέγχους ανηλίκων, και 500 συλλήψεις, οι 50 αφορούσαν ναρκωτικά.

Στην εποχή του Διαδικτύου, οι νεαροί γνωρίζουν πως να αποφύγουν τη σύλληψη επικοινωνώντας μεταξύ τους με εφαρμογές που παρέχουν κρυπτογραφημένες συνομιλίες. Έτσι τουλάχιστον νομίζουν. «Υπάρχει μία αντίληψη ότι οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν κάποιου είδους επαυξημένης ιδιωτικότητας ή απορρήτου έναντι κλασσικών επικοινωνιών μέσω κλήσεων τηλεφωνικών ή μέσω sms. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το απόρρητο αυτής της επικοινωνίας δεν είναι πάντα τόσο διασφαλισμένο όσο κάποιοι μπορεί να θεωρούν», εξηγεί ο Δ. Γεωργίου, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάγκη απόδρασης από ένα ενδεχομένως προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 8 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram