Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 30 Ιουλίου 2023

Aυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό – Εντοπισμός αυτοσχέδιου μηχανισμού και στον Υμηττό – Αυτοψία της ΕΡΤ

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[362568] ΚΛΕΙΣΤΟΣ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τουλάχιστον 500 νέες προσλήψεις πυροσβεστών προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας με έμφαση στην πρόληψη, τη συνεργασία και την αναβάθμιση των εθελοτών, ενώ σε εξέλιξη είναι ηα υτοψία του Νίκου Χαρδαλιά σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για τα μέτρα πυροσπροστασίας. Επιθεωρήθηκε η 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στη Ξυλαγανή Κομοτηνής, ενώ θα ακολουθήσει  η 873 Αποθήκη Καυσίμων στη Θεσσαλονίκη.

Η διαπίστωση ότι πολλές φωτιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι οδηγεί σε αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό, είτε από δόλο, είτε από αμέλεια. Eκτός απο τις ενισχυμένες ποινές φυλάκισης τώρα εξετάζεται και η αύξηση των προστίμων.

10 χρόνια ή και ισόβια κάθειρξη περιλαμβάνει το ποινολόγιο που αυστηροποιήθηκε από το 2012 για τους εμπρηστές. Η νομοθετική αλλαγή έγινε γιατί τα στοιχεία έδειχναν ατιμωρησία.

Την 20ετια 2001-2021, ασκήθηκαν 19.712 διώξεις για εμπρησμούς είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Μόνον 564 καταδικάστηκαν, δηλαδή ποσοστό   2,8%.


Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να υπάρξει και σημαντική αύξηση στα διοικητικά πρόστιμα, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά. 

Επίσης προτεραιότητα αποτελεί ο διπλασιασμός του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, της υπηρεσίας δηλαδή που κυνηγάει τους εμπρηστές.

Σε παρατεταμένο κόκκινο συναγερμό βρίσκονται Πυροσβεστική, Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις και Πολιτική Προστασία υπό το φόβο εκδήλωσης νέων πυρκαγιών.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση στην Αττική τηρείται στο ακέραιο. Το ίδιο και η 24ωρη φύλαξή τους.

«Όπως βλέπετε οι ειδικές μπάρες προειδοποιούν πεζούς και οχήματα ότι απαγορεύεται η είσοδος στο δάσος, περιγράφει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης καθώς η παρατεταμένη ζέστη, η ξηρασία και ο εντοπισμός αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού στον Υμηττό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.


«Στις εισόδους των περιαστικών δασών έχουν τοποθετηθεί πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται σε επιφυλακή» .

Στην Ηλεία συνελήφθη 65χρονος που είχε προσαχθεί στο χωριό Μουριά ως υπαίτιος για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση στην επαρχιακή οδό Ξηροκάμπου-Πευκών. Μέχρι την Τρίτη θα κρατηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί στον Ανακριτή για να απολογηθεί. Παράλληλα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής εξετάζουν και τη φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε δάσος στον Πλάτανο Ηλείας.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 37 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram