Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 04 Μαΐου 2023

Άκης Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει αυτά που ξέχασε να κάνει επί της διακυβέρνησής του – Γιατί να τον πιστέψουμε;

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Σκέρτσος

«Εργαζόμαστε για μία Ελλάδα κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου, ειδικά για τους νεότερους. Θέλουμε κάθε νέος να ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Θέλουμε και εργαζόμαστε ως το 2027, με βάση το σχέδιό μας, η χώρα μας να συνεχίζει να σημειώνει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, συγκριτικά με την χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά θα επιταχυνθούν με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», δήλωσε αρχικά στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος.

«Στόχος μας η αναβάθμιση του ΕΣΥ, να εξαφανίσουμε το περίφημο «φακελάκι» (…) Η πλήρης ψηφιοποιήση του κράτους να γίνει πράξη. Όλο το κράτος θα βρίσκεται στο κινητό μας. Ενδυνάμωση και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων. Το μετρό στη Θεσσαλονίκη θα είναι σε λειτουργία σε 12 μήνες αλλά υλοποιείται και επέκταση των γραμμών στην Αθήνα», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Πίσω ολοταχώς, «όχι» σε όλα, «ναι» στο τίποτα»

Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε ότι το «διακύβευμα της κάλπης είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να πάει μπροστά. (…) Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: Πίσω ολοταχώς, «όχι» σε όλα, «ναι» στο τίποτα».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει «καμία δημιουργικότητα και προσπάθεια να κρύψουν την ένδεια του προγράμματός τους», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει αυτά που ξέχασε να κάνει επί της διακυβέρνησής του. Γιατί να τον πιστέψουμε;».

«Το οικονομικό του πρόγραμμα υπολογίζεται στα 83 δισ. ευρώ, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε φτώχεια και διεθνή αναξιοπιστία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κακό του εαυτό», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Τόνισε ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Γίναμε φτωτότεροι επί ΣΥΡΙΖΑ», γεγονός που εξέφρασε, χρησιμοποιώντας διαφάνειες, οι οποίες συγκέντρωναν τις διαφορές στα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε στις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στην 4ετία, στη μείωση ανεργίας κατά 6 μονάδες, στο ιδιωτικό χρέος, στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9%.

Ο κ. Σκέρτσος εξαπέλυσε «πυρά» προς τους «δυνάμει εταίρους, του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεν ΠΑΟΣΚ θέτει κόκκινες γραμμές για την επιλογή του αρχηγού την επόμενη μέρα. (…) Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να παίξει ξανά την Ελλάδα στα ζάρια».

«Δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε ως προς το μπλόκο του κόμματος Κασιδιάρη. Η κυβέρνηση είχε φέρει διατάξεις στη Βουλή από 2021, που είχαν υπερψηφιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπροσωπος.

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ βασίζεται σε μία προκαταρκτική παλαιότερη μακροοικονομική εκτίμηση του οργανισμού, επαναλαμβάνω «εκτίμηση» του Νοεμβρίου του 2022 για αύξηση των ακαθάριστων αμοιβών ανά εργαζόμενο κατά μόλις 1,5% το 2022. Επαναλαμβάνω η έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις για τους μισθούς στην Ελλάδα το 2022 και όχι σε πραγματικά στοιχεία. Επίσης αναφέρεται σε μια μεμονωμένη χρονιά και όχι συνολικά στην 4ετία.

Ωστόσο σήμερα πλέον έχουμε τα πραγματικά στοιχεία. Τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ» όπου οι εργοδότες δηλώνουν τους μισθούς που κατέβαλαν το 2022 δείχνουν αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 5,2%. Αντίστοιχα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δηλαδή της EUROSTAT, σε δυο διαφορετικές σειρές στατιστικής ανάλυσης, όπως τα έχει δημοσιεύσει τον Μάρτιο του 2023, δείχνουν απολογιστικά για το 2022:

  • αύξηση στον δείκτη μισθών 4,5% το 2022 και
  • αύξηση συνολικών αμοιβών εξαρτημένης εργασίας 5,6% το 2022.

Τέλος το μισθολογικό κόστος που μετρά ο ΟΟΣΑ προφανώς, δεν λαμβάνει υπόψη τις ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση και τα κάθε μορφής επιδόματα που έδωσε για τη στήριξη των εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση. Και προφανώς δεν έχει συμπεριληφθεί η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε τον Απρίλιο του 2023, οδηγώντας σε σωρευτική αύξηση 20% τους κατώτατους μισθούς συγκριτικά με το 2019 έναντι σωρευτικού πληθωρισμού 15% στην τετραετία 2019-2023.

Συνοψίζοντας, η απάντηση είναι πως έχουμε 3 τουλάχιστον πηγές που μας λένε πλέον με πραγματικά στοιχεία και όχι εκτιμήσεις, ότι η αύξηση των μισθών το 2022 είναι της τάξης του 5% και όχι 1,5% όπως λένε οι «εκτιμήσεις» του ΟΟΣΑ. Σωρευτικά ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στη χώρα μας κατά 20% στην τετραετία και ο πληθωρισμός κατά 15%. Άρα η αύξηση μισθών υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού.

Και τέλος, η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι «προκαταρκτική» και βασίζεται σε παλαιές εκτιμήσεις των μισθών, όπως αναφέρει η ίδια η έκθεση στη σελ. 36. Συμβαίνει συχνά και στατιστικές υπηρεσίες και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους όταν διατίθενται νεότερα πραγματικά στοιχεία και θεωρούμε ότι και ο ΟΟΣΑ θα πράξει το ίδιο σε επόμενη έκθεση, όταν θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία του με βάση τα τελικά αποτελέσματα του 2022 για τον οποίο και θα τον ενημερώσουμε αναλυτικά.

Θυμίζω τέλος ότι κεντρικός μας στόχος για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση κατώτατου και μέσου μισθού κατά 25% και η μείωση – σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% ώστε τα εισοδήματα στη χώρα μας να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα».

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

  • Σήμερα επισκέπτεται την Κεφαλονιά και το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «STAR».
  • Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ηλεία και την Αχαΐα και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πάτρα.
  • Το Σάββατο θα μεταβεί στην Εύβοια και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα.
  • Και την Κυριακή θα πάρει μέρος σε ειδική εκδήλωση -στην Ελευσίνα- για την οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών.

«Τα κόμματα της Αριστεράς, που υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν έχουν κάνει τίποτε τα τελευταία 4 χρόνια για να προετοιμάσουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Τώρα κυριολεκτικά στο παρά ένα των εκλογών τσακώνονται δημοσίως για θέματα, όπως το πρόγραμμα «Δήμητρα». Εμείς λέμε πως έχουμε παρουσιάσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης», σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας, ‘Άκης Σκέρτσος. Μάλιστα, ερωτηθείς για το πως θα διαχειριστεί ο πρωθυπουργός τη διερευνητική εντολή, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός, θεσμικός πολιτικός. «Θα κινηθεί εντός ορίων Συντάγματος, τι θα κάνουμε με τη διερευνητική εντολή θα το πουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τον δείκτη ελευθερίας τύπου, που βρίσκεται η χώρα μας ο ‘Ακης Σκέρτσος σημείωσε πως η χώρα μας είναι σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι έχουμε υιοθετήσει 20 μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων, την ασφάλεια, αλλά και την ενίσχυση της θέσης τους, ενώ διερωτήθηκε «πως γίνεται χώρες με στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα να σημειώνουν καλύτερη θέση από μία ευρωπαϊκή χώρα».

Στο φόντο της απόφασης του Αρείου Πάγου για την απαγόρευση της εκλογικής καθόδου του κόμματος του καταδικασθέντος Κασιδιάρη και ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος για συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ ο Υπουργός Επικρατείας απήντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάτι μη λογικό, ήτοι ότι δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Σε άλλη ερώτηση διέψευσε κατηγορηματικά συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με στέλεχος ακροδεξιού σχήματος. Τέλος, επέμεινε πως «ως κυβέρνηση νιώθουμε συλλογική και προσωπική συντριβή για το δυστύχημα στα Τέμπη, είμαστε δίπλα στις οικογένειες και δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσβάλλουμε ή να σταθούμε εμπόδιο».

Ολόκληρη η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου:

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 88 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram