Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Χανιά 17 Απριλίου 2024

Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Απο ρην Πρωτοβουλία Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε από την πομπώδη τελετή στις 21/04/2023 κατά την οποία «παραχωρήθηκε» στον Δήμο Χανίων το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Παρουσία πολλών επίσημων, στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων του Δήμου o κος Πρωθυπουργός δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «πρόκειται για μια σημαντική συνεισφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών των Χανίων» και διαβεβαίωσε ότι «ο χώρος θα αξιοποιηθεί για πράσινο, αναψυχή και άθληση και δεν θα υπάρξει καινούρια δόμηση πάρα μόνο για τη δημιουργία κάποιων μικρών αναψυκτηρίων».

Παραλαμβάνοντας ο κος Δήμαρχος την ευθύνη του χώρου, για την εξασφάλιση του οποίου πάλεψαν για δεκαετίες πλήθος ανθρώπων μέσω συλλογικοτήτων, συλλόγων και φορέων, ανέφερε ότι «άμεσα θα αρχίσουν έργα για την ανάπλαση του στρατοπέδου».

Πέρασε ένας χρόνος και το «πάρκο» παραμένει κλειστό κι απροσπέλαστο για τους πολίτες. Προεκλογικά μόνο το άνοιξε για το κοινό την Ημέρα περιβάλλοντος, στις 10/06/23, για να μοιράσει γλαστράκια και εντυπώσεις. Μάλλον, ο Δήμος έχει άλλα σχέδια για την «ανάπλαση» του χώρου, αφού αντί να φυτεύει δέντρα, ξεκίνησε εργασίες κατασκευής υποδομών για τη δημιουργία «προσωρινού πάρκινγκ». Για «τα μάτια του κόσμου» έχουν τοποθετηθεί, χωρίς καμία μελέτη και έγκριση, στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, 4-5 όργανα γυμναστικής και 4-5 παιχνιδάκια παιδικής χαράς και αυτά χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.

Από την άλλη, μέσα σ αυτόν τον χρόνο, στις ελάχιστες φορές που επιτράπηκε η πρόσβαση στον χώρο, μετά από αιτήματα, της Πρωτοβουλίας ή/και του Συλλόγου κατοίκων του Αη Γιάννη, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, καταδεικνύοντας την έντονη ανάγκη όλων για δημόσιους χώρους διασκέδασης, χαλάρωσης, άθλησης, δημιουργίας κι αναψυχής. Επίσης πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση με δέντρα της Κρητικής χλωρίδας, τα οποία φροντίζονται συστηματικά από τους κατοίκους.

Ο αγώνας διεκδίκησης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, παρά τις καθησυχάσεις των αρμοδίων, αφού πλέον έχουμε αντιληφθεί τους σκοπούς των «Μνηστήρων» της περιοχής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να ανοίξουν άμεσα οι πόρτες του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου και να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβασή μας σε ολόκληρο το χώρο του. Να ολοκληρώσει τώρα ο Δήμος τις απαραίτητες εργασίες για την ασφαλή κίνησή μας σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση των επικίνδυνων περιοχών και όχι στη δημιουργία πάρκινγκ.

Να σταματήσει κάθε εργασία εντός του στρατοπέδου, που στοχεύει εντέχνως στη δημιουργία και λειτουργία χώρου «προσωρινής» στάθμευσης εκεί.

Να δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων για το σχεδιασμό του Πάρκου, δρομολογώντας την εκπόνηση της προβλεπόμενης από τον νόμο Διαχειριστικής Μελέτης, στην οποία να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς της πόλης μας.

Να χαρακτηρισθεί ολόκληρος ο χώρος που έχει παραχωρηθεί από το ΤΕΘΑ στον Δήμο ως χώρος “Αστικού Πρασίνου”, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργώντας τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης που έχουν καθοριστεί για την περιοχή αυτή οι οποίοι δημιουργούν ένα επικίνδυνο «παραθυράκι» για την σημαντική μείωση του χώρου πρασίνου στο μέλλον.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο στην νότια πλευρά του, (πάροδος Αντωνιάδου) την Κυριακή 21/04 και ώρες 11,00-14,00 αφού ο Δήμος για πολλοστή φορά αρνήθηκε να μας δώσει την άδεια να μπούμε στο χώρο με την πρόφαση ότι γίνονται έργα.

The post Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 9 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram