Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022
Τεχνολογία 20 Ιουλίου 2020

Αστροφυσικοί παρουσίασαν τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος

Αστροφυσικοί παρουσίασαν τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος Αστροφυσικοί παρουσίασαν τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος Αστροφυσικοί παρουσίασαν τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Αστροφυσικοί παρουσίασαν τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος

Ομάδα αστροφυσικών από όλο τον κόσμο δημοσίευσε τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος στον κόσμο, αποτέλεσμα της ανάλυσης περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων γαλαξιών και κουάζαρ, υπεριωδών αντικειμένων δηλαδή, που εκπέμπουν τεράστια ενέργεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο χάρτης, παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη ιστορία της επέκτασης του σύμπαντος μέχρι σήμερα.

Ο χάρτης, αποτέλεσμα 20ετους συνεργασίας εκατοντάδων επιστημόνων από 30 περίπου ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μέρος της κοσμολογικής έρευνας, SDSS (Sloan Digital Sky Survey).   

Χάρη στην πολύχρονη έρευνα γύρω από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), καθώς και την παρατήρηση της αδύναμης ακτινοβολίας φωτός που άφησε η έκρηξη, οι πρώτες στιγμές του σύμπαντος είναι σχετικά γνωστές στους ερευνητές. Οι μελέτες πάνω στους γαλαξίες και τις μετρήσεις απόστασης παρήχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την επέκταση του σύμπαντος τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια. «Ωστόσο, υπήρχε έλλειψη δεδομένων μεταξύ της έναρξης του Σύμπαντος και της τρέχουσας περιόδου», δήλωσε ο Kyle Dawson, του Πανεπιστημίου της Γιούτα και ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη δημιουργία του χάρτη.

Η επέκταση του σύμπαντος

«Το 2012, ξεκίνησα το έργο eBOSS με την ιδέα να δημιουργήσω την πληρέστερη τρισδιάστατη χαρτογράφηση του σύμπαντος, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά νέους γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια και κουάζαρ», δήλωσε ο JeanPaul Kneib, αστροφυσικός στο Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Ο χάρτης δείχνει νήματα ύλης και κενά που ορίζουν τη δομή του σύμπαντος από την αρχή του, όταν ήταν μόλις 380.000 ετών.

Για το μέρος του χάρτη που αναφέρεται στο σύμπαν όπως ήταν πριν από 6 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν τους παλαιότερους και τους πιο κόκκινους γαλαξίες. Για πιο μακρινές εποχές, επικεντρώθηκαν στους νεότερους γαλαξίες.

Για να πάνε ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν, δηλαδή έως 11 δισεκατομμύρια χρόνια, χρησιμοποίησαν κουάζαρ – γαλαξίες των οποίων η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, στο κέντρο τους, είναι εξαιρετικά φωτεινή από το υλικό από το οποίο περιβάλλεται.

Ο χάρτης δείχνει ότι κάποια στιγμή η επέκταση του σύμπαντος επιταχύνθηκε και συνεχίζει ακόμη να το κάνει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η επιτάχυνση φαίνεται να οφείλεται στην παρουσία της σκοτεινής ενέργειας, ενός αόρατου στοιχείου που αναφέρεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν αλλά του οποίου η προέλευση δεν είναι ακόμη γνωστή.

Οι αστροφυσικοί γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι το σύμπαν επεκτείνεται, αλλά από τότε προσπαθούν να μετρήσουν την ακριβή ταχύτητα αυτής της επέκτασης.

Συγκρίνοντας τις παρατηρήσεις που έγιναν από το πρόγραμμα eBOSS με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τις πρώτες ημέρες του σύμπαντος, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα κενό μεταξύ των ταχυτήτων, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξήγηση για αυτό.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

 

www.ert.gr

Διαβάστηκε 617 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram