Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Τέχνες 28 Μαρτίου 2023

Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο

Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Ο θησαυρός της Βαγίας | Θέατρο

Τριψήφιο αριθμό παραστάσεων και διθυραμβικές κριτικές μετρά «Ο θησαυρός της Βαγίας», η μεταφορά στη θεατρική σκηνή του πρώτου βιβλίου της Ζωρζ Σαρή που παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή Alhambra Art Theatre.

Η παράσταση, επιπλέον έχει «εκδράμει» και σε Λαμία, Πάτρα και Λουτράκι, μεταφέροντάς μας με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας.

Στους πάνω από 30.000 υπολογίζονται, συνολικά, οι θεατές κάθε ηλικίας που έχουν παρακολουθήσει την παράσταση.

Μάλιστα, έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την τηλεοπτική μεταφορά στην ΕΡΤ του μυθιστορήματος της Ζωρζ Σαρρή «Ο θησαυρός της Βαγίας», από τον Δημήτρη Δημογεροντάκη. Το σήριαλ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1984.

Φέτος λοιπόν, 38 χρόνια μετά το έργο – σταθμός «ανέβηκε» για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καλογιάννη, με εξαμελή θίασο, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια.

Στην υπόθεση του έργου, έξι μικροί ήρωες μπλέκονται σε ένα κυνήγι αναζήτησης ενός θησαυρού, που είχε κλέψει από μια ντόπια οικογένεια ένας Γερμανός, ο Χανς Σουλτς, στη διάρκεια της Κατοχής.

Πρόκειται για μια περιπέτεια με άξονα τη φιλία, τη συνεργασία, την έρευνα, τη διασκέδαση και την ομαδικότητα.

Το εν λόγω έργο θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα.

Δείτε στο ERTFLIX (από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ) την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος

Ακολουθεί το ρεπορτάζ για την παράσταση που φέτος κεντρίζει το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και μεγάλων θεατών, εδώ και αρκετούς μήνες.

Η παράσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιτυχία που έχει ήδη σημειώσει, θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλους προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Η υπόθεση του έργου

Μια παρέα παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της είναι να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα παιδιά στις μέρες της γερμανικής κατοχής και σε μια αξέχαστη περιπέτεια…

«Ταξίδι» με το ακορντεόν της Ζωής Τηγανούρια, στην Αίγινα… μιας άλλης εποχής

Σε ένα βαθμό, η επιτυχία της παράστασης οφείλεται και στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια, της καταξιωμένης μουσικοσυνθέτριας από τη Σαμοθράκη, η οποία σημειωτέον έχει συμπράξει επί σκηνής με μουσικές προσωπικότητες όπως οι James Brown και Goran Bregović. Η ίδια γράφει μουσική για παιδική παράσταση.

Το Soundtrack της παράστασης συνυπογράφουν οι Ζωή Τηγανούρια & Στέλιος Γενεράλης

Ακούστε εδώ, στο Spotify, τη μουσική της παράστασης, η οποία επίσης έχει κερδίσει διθυραμβικές κριτικές.

Το βιβλίο των παιδικών μας χρόνων έγινε graphic novel

Η τόσο γνωστή κι αγαπημένη ιστορία της Ζωρζ Σαρή με φόντο την Αίγινα, στα τέλή του 2022 έγινε και graphic novel το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, από τον ταλαντούχο Kanellos COB, με την επιμέλεια του Γιώργου Γούση.

Η σπουδαία Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1923 στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, στο Παρίσι, συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με το “Θησαυρό της Βαγίας”, ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους και το οποίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

Από το 1969 είχε γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Επίσης στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. Επίσης το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν. Έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια, στις 9 Ιουνίου 2012. Με την ευκαιρία της επανέκδοσης της συλλογής διηγημάτων με τίτλο «Η αντιπαροχή» η Μάρω Δούκα γράφει: «Η Ζωρζ Σαρή δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τα χρόνια της εφηβείας δυναμική, μαχόμενη, ευφάνταστη. Σταθμός στη σύγχρονη παιδική και νεανική λογοτεχνία.

Με το γλαφυρό ύφος, τον πειστικό, άμεσο, στοχαστικό λόγο της. Γενιές και γενιές γαλουχήθηκαν με τα μυθιστορήματά της. Χιλιάδες μαθητές στερέωσαν μέσα από τα βιβλία της, μαζί με τα πρώτα τους γράμματα, τη σχέση τους με την ιστορία και τον κόσμο. Έμαθαν ποιος είναι ο πόλεμος, ποια η ειρήνη. Πώς εννοείται ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη χαρά της ζωής. Τι σημαίνει πίστη στον άνθρωπο και τις διαχρονικές αξίες του. Από το πρώτο της μυθιστόρημα “Ο Θησαυρός της Βαγίας” (1969) και έως το “Γράμμα από την Οδησσό” (2005), αυτοβιογραφούμενη πάντα η Ζωρζ Σαρή μεταποιεί τις εμπειρίες και τα βιώματά της σε μυθοπλαστικές αφηγήσεις ικανές να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους. Με την ειλικρίνεια, το χιούμορ, την ευθύτητα απέναντι στη ζωή, παιδαγωγός χωρίς διδακτισμό, στην υπηρεσία του πραγματικού, του καθημερινού, του ανθρώπινου.» Ακόμα και όσοι δεν γνώρισαν από κοντά την ίδια, μπορούν πάντα να τη συναντήσουν μέσα από τα μυθιστορήματά της. Όπως εδώ, σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το «Όταν ο ήλιος»: «Η Ζωή θέλει να την αγαπάνε. Να την αγαπάνε χωρίς παζαρέματα, πολύ και αλογάριαστα. Μικρή κατάλαβε πως για να τα καταφέρει, έπρεπε πρώτα ν΄ αγαπήσει αυτή τους ανθρώπους ή τουλάχιστον να κάνει πως τους αγαπά… Αγαπούσε όπως πεινούσε, όπως διψούσε, όπως πονούσε, όπως γελούσε.

Το δίχτυ της Ζωής ήταν σοφά πλεγμένο. Είχε κι άλλες κλωστές πολύ γερές. Άνοιγε τις χούφτες της και σκόρπιζε το παιδικό της βιος. Χάριζε τα βιβλία της, τα μολύβια της, τις πέννες της, τις ζωγραφιές της, τα παιχνίδια της. Κρυφά από τους δικούς της χάρισε το χρυσό σταυρό της, το δαχτυλιδάκια της, μια παλιά καρφίτσα της γιαγιάς. Έψαχνε στα συρτάρια, κάτι να βρει ακόμα, να το χαρίσει κι αυτό, να γίνει ένας παραπανίσιος κρίκος στην αλυσίδα που θα την έδενε με τους ανθρώπους. Αγωνιζόταν. Η λαχτάρα της γινόταν ορμητικό ποτάμι και παράσερνε τα εμπόδια. Όχι, όχι δεν ήτανε παιχνίδι. Ήταν αγωνία. Παιδιάστικη αγωνία. Η μητέρα το ‘χε καταλάβει και της παραστεκότανε χωρίς πολλά λόγια. Ένιωθε τη μοναξιά που τρόμαζε το παιδί της, ίσως γιατί την ήξερε, τη φοβόταν. Έλεγε στη Ζωή: “Να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είσαι ‘συ».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 90 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram