Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ειδήσεις 04 Μαΐου 2023

Debate στην ΕΡΤ: «Μονομαχία» Σκέρτσου, Τσακαλώτου και Γκιόκα στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

EPILOGOS cl_2023-05-04_22.57.45_frame_15926

Δεκαεπτά μέρες πριν τις κάλπες η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Λήδας Μπόλα και Ηλία Σιακαντάρηφιλοξενεί ένα ακόμη debate με προσκεκλημένους τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο, τον υποψήφιο Β1′ βόρειου τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον εκπρόσωπο τύπου KKE, υποψήφιο στην Ανατολική Αττική Γιάννη Γκιόκα.

Οι θεματικές ενότητες είναι πέντε: Οικονομία, Κοινωνία, Θεσμοί, Εκλογικά διλήμματα και Μετεκλογικές Συνεργασίες. 

Οικονομία

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η ακρίβεια και αύξηση επιτοκίων δοκιμάζουν τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα και τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μόνο τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 70.000 ρυθμίσεις». Στη συνέχεια τόνισε ότι έχουμε ρεκόρ 20ετίας σε άμεσες ξένες επενδύσεις και μίλησε και για ρεκόρ εξαγωγών.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για άσχημη και χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεση. «Είναι σημαντικό το 7% του ΑΕΠ να δίνεται στην υγεία». Για τους πλειστηριασμούς, είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα ολιστικό σχέδιο. «Σε μία κρίση όπως αυτή πρέπει το βάρος να μοιραστεί σε δανειολήπτες, δανειστές και κράτος». Σε μία κρίση γίνονται εξαιρέσεις, είπε ακόμα και τόνισε «Εμείς δείξαμε ότι η σταθερότητα είναι συμβατή με κοινωνικές δαπάνες».

Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις ανισότητες, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ενώ ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «έχουμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρώπη».

Ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ο κατώτατος μισθός είναι λίγο παραπάνω από το 2011. «Μιλάμε για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που κατήργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».  

Κοινωνία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ισοπέδωση» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος, αναφορικά με το θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι έτσι οι νέοι στέλνονται στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει απολύτως ταξικά χαρακτηριστικά καθήλωσης των χαμηλότερων φτωχότερων συμπολιτών μας σε μία εκπαίδευση η οποία δεν είναι ποιοτική» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε για το ίδιο θέμα ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι υπέρ των ανισοτήτων και υπέρ των κερδών των ιδιωτών. Δεν έχει ουδεμία σχέση αυτή η κυβέρνηση με αυτό που λέμε δημόσιο συμφέρον. Ό, τι κάνει, το κάνει για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό το έχει αποδείξει παντού».

Ο κ. Γκιόκας επισήμανε: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν καθορίζει το διαχωρισμό ανάμεσα σε καλούς και κακούς -εντός πολλών εισαγωγικών- μαθητές. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής καθορίζει τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδεχτούν τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και όχι αυτό που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση».

Θεσμοί

«Το επιτελικό κράτος αποτελέσει θεσμική κατάκτηση και μπορεί να βελτιωθεί», είπε ο κ. Σκέρτσος. Αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει από πάνω του τη μουτζούρα του Κασιδιάρη, είπε στη συνέχεια. «Δίνουμε συντάξεις σε δύο μήνες αντί σε δύο χρόνια» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «παίρνουμε πολύ σοβαρά το θέμα της δικαιοσύνης και θέλουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος». Δεν επιτρέπω στον κ. Σκέρτσο και στον πρωθυπουργό να αμφισβητήσει τα αντιφασιστικά μου φρονήματα, είπε σε υψηλούς τόνους. «Ο φασισμός αντιμετωπίζεται και στον δρόμο και νομικά».

Δεν ξέρετε ποιοι άνθρωποι έχουν πολεμήσει τον φασισμό, είπε απευθυνόμενος στον κ. Σκέρτσο και ανέφερε ότι «Η Μάγδα Φύσσα δεν νομίζω να έχει παράπονο από τον ΣΥΡΙΖΑ». Όσο για τους δικαστές είπε ότι έχουν προβλήματα όπως όλοι οι κλάδοι.

Ο κ. Γκιόκας αναφερόμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι καθυστέρησε με ευθύνη των δύο κυβερνήσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 73 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram