Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Κόσμος 04 Μαΐου 2023

UNICEF: Σε 640 εκατομμύρια ανέρχονται οι παιδικοί γάμοι παγκοσμίως

UNICEF: Σε 640 εκατομμύρια ανέρχονται οι παιδικοί γάμοι παγκοσμίως UNICEF: Σε 640 εκατομμύρια ανέρχονται οι παιδικοί γάμοι παγκοσμίως UNICEF: Σε 640 εκατομμύρια ανέρχονται οι παιδικοί γάμοι παγκοσμίως
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η UNICEF υπολογίζει ότι 640 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία, ή 12 εκατομμύρια κορίτσια το χρόνο.

Το ποσοστό των νεαρών κοριτσιών που παντρεύτηκαν στην παιδική ηλικία μειώθηκε από 21% σε 19% από τότε που δημοσιεύθηκαν οι τελευταίες εκτιμήσεις πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, παρά την πρόοδο αυτή, η παγκόσμια μείωση θα πρέπει να είναι 20 φορές ταχύτερη για να τερματιστεί ο γάμος παιδιών έως το 2030.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της UNICEF, παρά τη σταθερή μείωση των παιδικών γάμων στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, των κλιματικών αλλαγών και των συνεπειών του Covid-19, απειλούν να αναιρέσουν τα οφέλη που αποκτήθηκαν με δυσκολίες.

Η Υποσαχάρια Αφρική, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πρόωρων γάμων στον κόσμο (20%), απέχει πάνω από 200 χρόνια από τον τερματισμό της πρακτικής με τον τρέχοντα ρυθμό. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες κρίσεις, φαίνεται ότι θα αυξήσει τον αριθμό των νεαρών κοριτσιών που παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία, σε αντίθεση με τις αναμενόμενες μειώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική υστερούν επίσης και είναι βέβαιο ότι θα έχουν το δεύτερο υψηλότερο περιφερειακό ποσοστό παιδικών γάμων έως το 2030. Μετά από περιόδους σταθερής προόδου, επίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η μείωση έχει σταματήσει.

Η Νότια Ασία, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει σε μειώσεις παγκοσμίως και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εξαλείψει την πρακτική του γάμου νεαρών κοριτσιών σε περίπου 55 χρόνια. Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να είναι το «σπίτι» για σχεδόν τις μισές (45%) των νέων γυναικών στον κόσμο που παντρεύτηκαν κατά την παιδική τους ηλικία.

Αν και η Ινδία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου.

«Ο κόσμος βυθίζεται σε κρίση μετά από κρίση που καταστρέφει τις ελπίδες και τα όνειρα των παιδιών, ειδικά των κοριτσιών που θα έπρεπε να είναι φοιτήτριες και όχι νύφες», δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF, Catherine Russell.

«Οι οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, η εντατικοποίηση των ένοπλων συγκρούσεων και οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναγκάζουν τις οικογένειες να αναζητήσουν μια ψευδή αίσθηση καταφυγίου στους πρώιμους γάμους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την ανεξάρτητη ζωή».

Πηγή: abcnews.al 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 57 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram