Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Χανιά 27 Μαΐου 2023

Πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της ακριτικής Γαύδου

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Parakritika.gr

“Ανταλλαγή” επιστολών για το Παλαιόχωρα – Γαύδος
από Ομάδα Παρα…Σύνταξης 27 Μαΐου 2023

Ανοικτή επιστολή, στην οποία προτείνει την δική του λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το δρομολόγιο από Παλαιόχωρα για Γαύδο, απέστειλε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γαύδου, Ηλίας Κυριακόπουλος.

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς το Δ.Σ. Γαύδου, που κοινοποιείται στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας/Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης, αναφέρει:

Κα Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι- μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου,

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την φημολογούμενη μηδενική στο εξής ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Γαύδου με το λιμάνι της Παλαιόχωρας έχουν δημιουργήσει ήδη τεράστιο πρόβλημα στο νησί μας, τόσο στις επιχειρήσεις και τα καταλύματα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που βλέπει την έναρξη της τουριστικής σεζόν να ξεκινά μετ’ ανυπέρβλητων εμποδίων, ενώ ταυτόχρονα η αμφιβολία για το εγγύς μέλλον ολοένα και περισσότερο αυξάνεται.

Ήδη αρκετές κρατήσεις στα καταλύματα έχουν ακυρωθεί, ενώ η επικοινωνία μεταξύ πελατών-επισκεπτών του νησιού μας με τους επιχειρηματίες της Γαύδου αφορά κατ’ αποκλειστικότητα το τι μέλλει γενέσθαι με τα δρομολόγια από και προς Παλαιόχωρα.

Ταυτόχρονα, το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί το νησί μας είναι για το τι πρόκειται να γίνει αν και εφόσον η ακτοπλοϊκή εταιρία «ΑΝΕΝΔΥΚ Seaways» δεν επανέλθει στα καθιερωμένα και επιδοτούμενα δρομολόγια επί τρεις ημέρες τη βδομάδα «Παλαιόχωρα-Γαύδος». Επικρατεί φόβος, άγνοια, σύγχυση και εν τέλει απαισιοδοξία για τη σεζόν, κάτι που είναι καταστροφικό για τους κατοίκους της Γαύδου, αφού ο τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη πηγή εισοδήματος για τη νήσο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Παλαιόχωρας αποτελεί το κομβικό σημείο φορτοεκφόρτωσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γαύδο, ενώ εξυπηρετεί και χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους.

Όπως είναι κατανοητό, η αποτροπή μιας τέτοιας κατάστασης πρέπει να γίνει «χτες», προκειμένου να μη διαταραχθεί ακόμα περισσότερο η κανονικότητα και οι προσδοκίες όλων για το φετινό Καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου και ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος», προτείνω ο Δήμος Γαύδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ενδεχομένως το Υπουργείο Αμύνης, να μισθώσει -ακόμα και με ιδίους πόρους- πλοίο, που θα εκτελεί το δρομολόγιο Παλαιόχωρα- Γαύδος και τούμπαλιν, απευθείας, επί τρεις ημέρες τη βδομάδα, έως ότου βρεθεί οριστική λύση και η ανάδοχος εταιρία της άγονης γραμμής επαναφέρει τα δρομολόγια στο «καλεντάρι» της και στην πράξη.

Κατά την έναρξη του έτους, στον απολογισμό του Δήμου Γαύδου, η Δήμαρχος ανέφερε πως το ταμείο του Δήμου Γαύδου έχει χρηματικό υπόλοιπο περί τις 947.000,00 ευρώ, ένα ποσό που σίγουρα επιτρέπει στο Δήμο να προβεί στην εν λόγω προτεινόμενη κίνηση προκειμένου να μη χαθεί η τουριστική σεζόν, να αποτραπεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διασύνδεση με το λιμάνι της Παλαιόχωρας, αλλά και να υπάρξει ΛΥΣΗ αντί προβληματισμού ή «άγνοιας» όπως δηλώθηκε από τη Δήμαρχο σε πρόσφατο ρεπορτάζ τοπικού ειδησεογραφικού σάιτ.

Επιπλέον, επειδή η θέση της Γαύδου είναι γεωστρατηγικής σημασίας, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τόσο τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Αμύνης και εν γένει η Κυβέρνηση, όσο και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα σταθούν στο πλευρό μας ως αρωγοί στην προτεινόμενη λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νησιού.

Τέλος, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πρότερη συνεννόηση με τη διοίκηση της «ΑΝΕΝΔΥΚ Seaways», μια εταιρία που επί χρόνια στήριξε το ακριτικό νησί μας και ταύτισε το όνομα της και την πορεία της με τη Γαύδο. Με αγαστή συνεργασία, καλή προαίρεση και σαφείς δεσμεύσεις, τόσο η εταιρία, όσο και ο Δήμος, οφείλουν να ξεπεράσουν το υποφαινόμενο εμπόδιο θέτοντας ως πρωταρχικό τους μέλημα την εξυπηρέτηση των Ανθρώπων, τη βιωσιμότητα του νησιού και φυσικά τη διασφάλιση με κάθε τρόπο της ζωής στο νοτιότερο ακριτικό νησί της Ελλάδας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες που επιθυμούν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους για ακόμη μια φορά!

Ηλίας Ν. Κυριακόπουλος
Επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού «Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος»

Η απάντηση της Δημάρχου Γαύδου 

Η «λύση» που προτείνει με επιστολή του ο κ. Κυριακόπουλος είναι ανέφικτη, σύμφωνα με τη Δήμαρχο Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Η «λύση» που προτείνει με επιστολή του ο κ. Κυριακόπουλος είναι ΑΝΕΦΙΚΤΗ για τους εξής λόγους:

1. Ένας Δήμος για να προβεί σε μίσθωση πλοίου σημαίνει ότι υπάρχει στο προσωπικό του δήμου πλοίαρχος, πλήρωμα κ.λπ. Διαφορετικά μιλάμε για παροχή Υπηρεσίας.

2. Ένας Δήμος, για να κάνει ανάθεση παροχή Υπηρεσίας προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

Η Δαπάνη να είναι εγγεγραμμένη στο εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του Δήμου. Για να συμπεριληφθεί, με τροποποίηση προϋπολογισμού, θα πρέπει να είναι σύννομη και να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στη συνέχεια, γίνεται ΑΝΟΙΚΤΟΣ Διαγωνισμός μέσω ΕΣΥΔΥΣ με τήρηση των προθεσμιών του νόμου, αφού απαιτείται ένα μεγάλο ποσό για μια τέτοια υπηρεσία.
Οι παραπάνω διαδικασίες απαιτούν στην καλύτερη περίπτωση 3 (τρεις) μήνες.
Μια δαπάνη για να είναι σύννομη πρέπει να εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου.
Συνεπώς, ακόμα κι αν ως δήμαρχος -αφού προφανώς ξέρω πολύ καλά τις συνέπειες και την αναστάτωση στις επιχειρήσεις του νησιού μας- αναλάμβανα την ευθύνη για την καταβολή της δαπάνης για υπηρεσίες του δήμου και έχοντας γνώση του κινδύνου να μας καταλογιστεί, οι προθεσμίες των διαδικασιών είναι τέτοιες που δεν προλαβαίνουμε τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ο Δήμος Γαύδου έχει κάνει όλες τις ενέργειες και τις επαφές που είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνουν, για να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα. Στην παρούσα φάση αναμένουμε ενημέρωση από την εταιρεία ΑΝΕΝΔΥΚ-seaways για την πραγματοποίηση δρομολογίων (ελεύθερων) τη Δευτέρα και την Τρίτη από την Παλαιόχωρα. Είναι γεγονός ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποτελεί επιπλέον τροχοπέδη στην ομαλή και σύντομη επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, είμαι στη διάθεση και αναζητώ οποιονδήποτε επιθυμεί πραγματική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την επίλυση των θεμάτων του νησιού και όχι προσωπική προβολή και δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Η Δήμαρχος Γαύδου
Λίλιαν Στεφανάκη

The post Πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της ακριτικής Γαύδου first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 82 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram