Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Υγεία 20 Απριλίου 2024

Χρήση προληπτικού στεντ για την πρόβλεψη εμφραγμάτων και αιφνίδιων θανάτων

Χρήση προληπτικού στεντ για την πρόβλεψη εμφραγμάτων και αιφνίδιων θανάτων Χρήση προληπτικού στεντ για την πρόβλεψη εμφραγμάτων και αιφνίδιων θανάτων Χρήση προληπτικού στεντ για την πρόβλεψη εμφραγμάτων και αιφνίδιων θανάτων
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

stent_hurt

Μια σημαντική ιατρική είδηση ξεχώρισε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα στις αρχές Απριλίου καθώς όπως έγινε γνωστό η τοποθέτηση προληπτικά στεντ φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων.

Το θέμα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς σχετική ομιλία πραγματοποίησε στο συνέδριο ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, ο οποίος και παραχώρησε συνέντευξη στο Πρακτορείο FM. Διευκρίνισε, αυτή η πρακτική ακόμη δεν έχει μπει στην καθημερινή κλινική πράξη ωστόσο, όπως τόνισε η πρόβλεψη του εμφράγματος, ή του αιφνιδίου θανάτου είναι το δισκοπότηρο της καρδιολογίας.

«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η αθηρωματική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες, σε ποσοστό πχ 85-90% μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή και αιφνίδιο θάνατο. Αυτό το ονομάζουμε επικίνδυνη ευάλωτη αθηρωματική πλάκα. Κατά το συνέδριο παρουσιάστηκε η μελέτη Prevent, που για πρώτη φορά έδειξε ότι αν πας σε αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση 50% και πάνω, αλλά όχι πολύ σημαντική και όχι ισχαιμία, και βάλεις προληπτικά ένα stent, έχεις μικρότερες πιθανότητες στο μέλλον και για θάνατο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Στο ερώτημα αν αυτή η πρακτική που μελετούν τώρα οι επιστήμονες έχει κάποιο μειονέκτημα, ο καθηγητής απαντά: «Το μειονέκτημα θα είναι λογικά να βάζεις στεντ και να έχεις επιπλοκές από αυτό. Ο φόβος μας πάντα ήταν μήπως βάλουμε κάποιο στεντ και προκαλέσουμε κάποιο ιατρογενές πρόβλημα. Ωστόσο με τα νέα στεντ που βάζουμε φαίνεται ότι έχουμε καλά αποτελέσματα. Αν πάντως αυτή η πρακτική περάσει στην κλινική πράξη θα είναι κυριολεκτικά breakthrough και θα αλλάξει τελείως την καρδιολογία». Το συνέδριο είχε και ευχάριστες ειδήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τούτουζας και μίλησε για την απενεχοποίηση των αυγών, όσον αφορά την υψηλή χοληστερόλη, για την οποία γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος καταδείχτηκε σε πολύ μεγάλη μελέτη: «Τα αυγά απενεχοποιήθηκαν, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε και η οποία έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν δώδεκα αυγά την εβδομάδα είχαν τελικά -έπειτα από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα».

Πώς βοηθά η ηρεμία

Όσον αφορά το ρόλο που παίζει η ηρεμία και θετική ενέργεια στην υγεία της καρδιάς μας, στο φετινό συνέδριο τεκμηριώθηκε πανηγυρικά ότι τα θετικά συναισθήματα, η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη μπορούν να κατεβάσουν τη συστολική πίεση σημαντικά. Ο καθηγητής Τούτουζας περιέγραψε αναλυτικά μελέτη που παρουσιάστηκε από τη Βραζιλία, η οποία έγινε για 12 εβδομάδες σε 100 ενήλικες με υπέρταση. «Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία έπαιρναν τη συνήθη αγωγή. Στη δεύτερη ομάδα μαζί με την αγωγή, οι γιατροί τους ενθάρρυναν με βίντεο και μηνύματα στο κινητό τους, να εστιάζουν στην αισιοδοξία, να είναι πιο ευγνώμονες στους συνανθρώπους τους και να έχουν θετικά συναισθήματα, ως προς τη συγχώρεση. Κατά κάποιο τρόπο ήθελαν να αυξήσουν την πνευματικότητα και το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Στη δεύτερη ομάδα μειώθηκε η συστολική (μεγάλη) πίεση κατά 7,6 μιλιμέτρ υδραργύρου, το οποίο κρίνεται στατιστικά σημαντικό. Ενώ στην πρώτη ομάδα που τα άτομα έπαιρναν μόνο την αγωγή, δεν είδαν μεγάλη διαφορά. Πράγμα που σημαίνει ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Το να είναι ήρεμος, να μην ανταποκρίνεται υπερβολικά στα καθημερινά ερεθίσματα στη δουλειά, ή την οικογένεια. Η πνευματική άσκηση έχει και ευεργετικές δράσεις αποδεδειγμένα πλέον και στην υγεία μας».

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 10 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram