Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
Κόσμος 10 Μαΐου 2024

Σλοβακία: Διπλασιάστηκαν οι Ουκρανοί στρατεύσιμοι που πέρασαν τα σύνορα για να αποφύγουν την επιστράτευση

Σλοβακία: Διπλασιάστηκαν οι Ουκρανοί στρατεύσιμοι που πέρασαν τα σύνορα για να αποφύγουν την επιστράτευση Σλοβακία: Διπλασιάστηκαν οι Ουκρανοί στρατεύσιμοι που πέρασαν τα σύνορα για να αποφύγουν την επιστράτευση Σλοβακία: Διπλασιάστηκαν οι Ουκρανοί στρατεύσιμοι που πέρασαν τα σύνορα για να αποφύγουν την επιστράτευση
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Η Σλοβακία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των Ουκρανών στρατεύσιμων  που διέσχισαν παράνομα τα σλοβακικά σύνορα σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, εν όψει της έναρξης ισχύος του νέου νόμου για την επιστράτευση στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη Σλοβακική συνοριακή αστυνομία, 338 Ουκρανοί συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι στα σύνορα, τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σε σύγκριση με 166 την ίδια περίοδο του 2023.

«Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, συλλάβαμε 45 άνδρες», δήλωσε η Agnesa Kopernicka, εκπρόσωπος της σλοβακικής συνοριακής αστυνομίας. Την ίδια περίοδο πέρυσι, «ο αριθμός τους ήταν τέσσερις», πρόσθεσε.

Ένας νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη αυτού του μήνα στην Ουκρανία θα καταστήσει πιο δύσκολη την αποφυγή της επιστράτευσης.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα, αλλά ορισμένοι προσπαθούν να φύγουν παράνομα.

H Kopernicka δήλωσε ότι οι Ουκρανοί που περνούν τα σύνορα τίθενται πρώτα σε προληπτική κράτηση, προτού λάβουν άδεια παραμονής στη Σλοβακία και αφεθούν ελεύθεροι.

«Από την αρχή του πολέμου, δεν υπήρξε επανεισδοχή μεταναστών από τη Σλοβακία στην Ουκρανία», είπε.

H Kopernicka διευκρίνισε ότι τον Μάρτιο, ένα μέλος της ουκρανικής συνοριακής περιπολίας, άοπλο και ντυμένο με πολιτικά ρούχα, πέρασε επίσης τα σύνορα.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, συνολικά 1.484 Ουκρανοί έχουν συλληφθεί στα σύνορα, σύμφωνα με τη Σλοβακική συνοριακή αστυνομία.

Οι ουκρανικές συνοριακές υπηρεσίες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι βρήκαν τα πτώματα τριών Ουκρανών στρατιωτών στον ποταμό Τίσα στα σύνορα με τη Ρουμανία, μια άλλη διαδρομή που χρησιμοποιείται συχνά για να διαφύγουν από την επιστράτευση.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 8 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram