Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 02 Μαΐου 2024

Αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου – Εισαγγελική παρέμβαση ενόψει

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με μία ιστορική απόφαση έστελνε στη φυλακή τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσά τους και τον αρχηγό τους Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος πληροφορήθηκε την ποινή των 13 ετών και 6 μηνών που του επιβλήθηκε για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης στο σπίτι του, στην Πεύκη. Αμέσως μετά, εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η πόρτα της φυλακής άνοιξε για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας έκανε δεκτή την αίτησή του για υφ’ όρων απόλυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά της αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου τάχθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας: «Δεν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για την υφ’ όρον απόλυση του Ν. Μιχαλολιάκου λόγω της μη ύπαρξης μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος όπως προκύπτει από την εκτεταμένη αρθρογραφία του μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας».

Το δικαστικό συμβούλιο όμως απέρριψε την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, κρίνοντας ότι οι τυχόν αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του. Η απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου προκάλεσε την άμεση αντίδρασης της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

Όπως δήλωσε η Μάγδα Φύσσα: «Υποτίθεται ότι ήταν μέσα στη φυλακή. Η αντίδραση ήταν όλα τα συναισθήματα μαζί που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που νιώθει τόσο πολύ αδικημένος και για άλλη μια φορά να τον πατάνε με αυτό τον τρόπο , το ίδιο το παιδί να το ξαναμαχαιρώνουν. Οι δικαστικοί λοιπόν που τον έβγαλαν έξω, γι’ αυτούς δεν είναι επικίνδυνος ούτε αυτός, ούτε κανένας από αυτούς για τους συγκεκριμένους.
Γιατί δεν είναι αυτοί που χάσανε τα παιδιά τους.
Δεν είχαν ούτε τους πολυτραυματίες που είχαμε με τους Αιγύπτιους, ούτε με την ανθρωποκτονία του Παύλου, ούτε τίποτα.
Εμείς είμαστε αυτοί που την έχουμε πληρώσει, που έχουμε πληρώσει όλο αυτό και αυτή τη στιγμή τους βγάλαν έξω».

Ο Αργύρης Συρίγος δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, δήλωσε: «Ανάλογα με το ποιος νόμος εφαρμόζεται, δίνουν τη δυνατότητα σε ένα κατηγορούμενο, που έχει εκτίσει το ένα τρίτο, στην περίπτωση εδώ του κ. Μιχαλολιάκου, νομίζω εφαρμόζεται αυτός ο νόμος του κ. Παρασκευόπουλου».

Η οικογένεια Φύσσα ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να προσβάλλουν το βούλευμα αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου.

Με ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών αναφέρουν ότι: «Η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος από το 2022, νοσηλευόταν λόγω προβλημάτων υγείας και στη συνέχεια παρέμεινε σε κέντρο αποκατάστασης, πήρε το αποφυλακιστήριο το πρωί από τις φυλακές Δομοκού και επέστρεψε στο σπίτι του.

Πολιτικές αντιδράσεις

Για πολιτική εργαλειοποίηση της αποφυλάκισης και υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως λέει έψαχνε ως κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια αίθουσα για να δικάσει την εν λόγω υπόθεση, έκανε λόγο ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ατιμωρησία στα Τέμπη, στο Μάτι και ατιμωρησία τώρα με τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο κ. Κασσελάκης, αν και κάθε φορά βάζει πιο ψηλά τον πήχη της χυδαιότητας και της αυτογελοιοποίησης, καταφέρνει να τον ξεπερνά. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, αφού στη Δημοκρατία μας υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Αν στην επίμαχη περίπτωση μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ -τις οποίες το κόμμα του δεν υπερψήφισε ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο- ο αποφυλακισθείς δεν θα μπορούσε να κάνει καν αίτηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, επισήμανε πως: «Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι: «Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο “ξέχασαν” να καταθέσουν υπόμνημα κατά των μορφωμάτων αυτών, τόσο για τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όσο και για τις ευρωεκλογές του 2024. Επί δεκαετίες περιφέρονταν ως οι δήθεν κατέχοντες το μονοπώλιο στη δημοκρατική ευαισθησία και στους αντιφασιστικούς αγώνες και μέσα σε λίγα χρόνια η ίδια η πραγματικότητα τους ξεγύμνωσε».

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που στάθηκε απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα. Φάνηκε και με το υπόμνημα που καταθέσαμε για τους σπαρτιάτες. Να μην ξεχνούμε ποιοι υπηρετούν τον ναζισμό και τι δεινά έφεραν αυτές οι δυνάμεις στην πατρίδα μας. Η μνήμη είναι φρουρός».

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως: «Τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο Εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία. Η προσπάθεια ξεπλύματος για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό λαϊκό κίνημα».

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά, αναφέρει ότι: «Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως: «Υπάρχει μία αθέατη πλευρά των δικαστικών διαδικασιών, που πολλές φορές εκεί παρεισφρέουν αθέατοι μηχανισμοί».

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης, Ντίνα Τσουκαλά

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 10 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram