Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024
Ειδήσεις 23 Απριλίου 2024

Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης και ζέστης η χώρα – Πότε καθαρίζει η ατμόσφαιρα, τι καιρός προβλέπεται για τη Μ. Εβδομάδα

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ένα απόκοσμο σκηνικό αντίκρισαν σήμερα (23/4) οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, που σήκωσαν το βλέμμα τους προς τον αττικό ουρανό. Η Αθήνα πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη, η οποία δημιούργησε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που θέτει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύννεφο σκόνης που καταπίνει την πρωτεύουσα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την ορατότητα μέχρι τη θάλασσα, ενώ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες απευθύνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην χώρα, φαινόμενο που εξελίσσεται από χθες το μεσημέρι, δημιουργώντας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Αλέξανδρος Μέμος, μετέδωσε από τον λόφο Φιλοπάππου, ότι η Αίγινα δεν φαινόταν από το σύννεφο αφρικανικής σκόνης, που έχει καλύψει τον αττικό ουρανό. Παράλληλα μετά βίας διακρινόταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ο Πύργος του Πειραιά. Μάλιστα αρκετοί πολίτες βγήκαν στους εξωτερικούς χώρους φορώντας την μάσκα τους.

Στον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το meteo.gr σύμφωνα με την πρόγνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές, στη βόρεια και δυτική χώρα, στα σημεία που απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα.

Η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας της σκόνης, μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων προειδοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες, ενώ έχει συνδεθεί και με καρδιαγγειακά προβλήματα. Συστήνει τον περιορισμό των υπαίθριων δραστηριοτήτων, διατήρηση κλειστών παραθύρων, χρησιμοποίηση μάσκας, ενυδάτωση και επικοινωνία όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα με τον γιατρό τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η στροφή των ανέμων σε δυτικούς από αύριο, θα περιορίσει την σκόνη στα Δωδεκάνησα και προοδευτικά θα απομακρυνθεί προς τα ανατολικά. Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΕΡΤNews, Νικολέτα Ζιακοπούλου, από το βράδυ θα μπει βορειοδυτικός άνεμος στα δυτικά που θα εκτοπίσει τη σκόνη αύριο Τετάρτη κυρίως σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σαββατοκύριακο και μετά.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μέμος, Μαίρη Σκανδάλη – Επιμέλεια: Νόρα ΜολυβιάτηΜετεωρολόγος: Νικολέτα Ζιακοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστηκε 5 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram