Κυριακή, 28 Απριλίου 2024
Χανιά 28 Μαρτίου 2024

“Έπνιξε” τα Χανιά η αφρικανική σκόνη | Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 28/03. Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου. Αυτό το σύστημα είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://www.meteo.gr/rethymno και περιλαμβάνει τόσο προγνωστικά εργαλεία όσο και παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, σταθμήμετρων, ποιότητας αέρα, κεραυνών και δορυφορικά δεδομένα νεφών και θερμοκρασίας θάλασσας. 

Σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη νέα εισβολή σκόνης αναμένεται από την Κυριακή και κυρίως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν και θα είναι πιο ήπια σε σχέση με αυτό που βιώνουμε χθες και σήμερα.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι βάσει των επικαιροποιημένων παρατηρήσεων του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρεια Κρήτης, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στην πόλη των Χανίων έφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή για τις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις 28/03/24 υπερβαίνουν τα 240 μg/m3. Στην ανατολική Κρήτη η μέση ημερήσια συγκέντρωση δεν έχει υπερβεί τα 50 μg/m3, αλλά παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Για τις 30/03/24 προβλέπεται συνεχιζόμενη μεταφορά σκόνης.

Κατά συνέπεια συστήνεται:

Σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Στο γενικό πληθυσμό, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

The post “Έπνιξε” τα Χανιά η αφρικανική σκόνη | Τι έδειξαν οι μετρήσεις first appeared on Kriti24.gr.

Διαβάστηκε 13 φορές

Σχετικα Με Εμας

Discovercreta.gr

Οδηγός Πόλης

info(@)discovercreta.gr

Connect With Us

  youtube instagram